IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ОПЕК обяви война и на себе си

Вероятно ще отнеме години, преди цените на петрола да могат отново да стигнат трицифрена сума

13:55 | 28.11.14 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	Министърът на петрола на Саудитска Арабия Али ал-Наими разговаря с журналисти преди срещата. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Министърът на петрола на Саудитска Арабия Али ал-Наими разговаря с журналисти преди срещата. Снимка: Ройтерс

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) обяви война на целия свят, включително и на себе си. Дългоочакваната среща на петролния картел в четвъртък завърши с очакван от мнозина резултат. Целта за производството, т. нар. производствен таван, който и сега не се спазва напълно от членовете, остава непроменен.

В резултат цените на петрола пропаднаха - цената на сорта брент се срина с 4 на сто до 73 долара за барел, а американският суров петрол поевтиня под 70 долара, след като бе обявено решението. Вероятно ще отнеме години, преди цените да могат отново да стигнат трицифрена сума, пише в свой анализ The Wall Street Journal.

Саудитска Арабия, де факто лидер на ОПЕК, е в клинч с редица други участници на пазара на петрол. Сега страната изглежда е наясно, че Организацията вече е загубила контрола над цените на петрола. 

Основен опонент на Саудитска Арабия е геополитическият конкурент Иран, също член на ОПЕК. По-ниските цени на петрола засягат силно Иран и ограничават способността на страната да се противопоставя на целите на Рияд в регионалните военни зони, като например Сирия. Бонус за саудитците е, че ниските цени на петрола засягат и някои държави извън ОПЕК, като например другия сериозен конкурент Русия. Рублата в четвъртък се обезцени спрямо щатския долар с нови 2,5%.

Отвъд своите геополитически съображения Саудитска Арабия трябва отново да извоюва своето господстващо положение на пазара. През по-голямата част от последното десетилетие изглеждаше, че ОПЕК държи пълен контрол над пазара.

Всъщност именно високите цени, особено през последните години, са израз на неспособността на ОПЕК да предостави адекватно предлагане на силното търсене от страна на развиващите се пазари като Китай. Последицата от това е толкова стара, колкото и самият пазар на суровини – правеха се опити за намаляване на търсенето и допълнително предлагане към пазара, по-специално от страна на САЩ.

Сега Саудитска Арабия трябва да се опита да запази стойността на резервите си, които са все още в недрата на земята. Само доказаните количества са на стойност 266 млрд. барела. Един евентуален спад в производството може да насърчи цените на петрола в краткосрочен план. Въпреки това обаче той същевременно ще предостави на производителите от САЩ стимули за допълнителен добив и ще насърчи потребителите да проявят сдържаност.

В допълнение много от членовете на ОПЕК и Русия се възползват от дисциплината на другите членове и вероятно ще продължат да произвеждат петрол в неограничени количества. Дори ако ОПЕК бе обявила в четвъртък сериозно намаление на добива, вероятно това нямаше да помогне, тъй като членовете рядко се придържат към договорените квоти.

Сега Саудитска Арабия трябва да се опита да защити собствения си авторитет. За разлика от много от членовете на ОПЕК, страната използва добрите времена, за да увеличи своите валутни резерви. През септември те са на стойност 745 млрд. долара. По данни на Barclays те са достатъчни за покриване на вноса за цели 30 месеца.

За опита си да държи настрана геополитическите конкуренти, да насърчи намалението на добива на шистов петрол и да противодейства на усилията за намаляване на търсенето, Рияд може да разчита на своята кешова наличност. Но като начало тези пари и многобройните спорове ще продължат да тежат на цените на петрола, а няма да ги насърчат, пише още WSJ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:31 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 7 rate down comment 1
Pyramid
преди 9 години
Докато саудитите разберат, че чичо Сам ги клати, онзи взе, че се разви шистовата индустрия. И те, сега, искали да направят така, че онзи да си я завие обратно. Ядец! Но, за нас, определено е глътка въздух и трябва да ес възползваме...все някак. най-го отнася Русия но, ако сега не си "седне на ***" да си изтегли останалите отрасли на индустрията, ще направи най-голямата стратегическа грешка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 4
MZ/X
преди 9 години
Важна е средната цена, а не некакви екстремни цени!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 2
1_9_7_8
преди 9 години
Чак десетилетие едва ли .За последните 10 години два пъти имаме цени около 35$ и един път 145$ , така че движенията са непредвидими.Не се знае утре къде какво ще се случи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 1
doba
преди 9 години
Анализът е добър.При сбъдване на прогнозите му ще има поне десетилетие с относително евтини енергийни източници/една добра новина за България.Доколкото си спомням, касае се и за доставките на газ, чиито цени са обвързани с тези на петрола.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
forexboy
преди 9 години
"Саудитска Арабия, де факто лидер на ОПЕК, е в КЛИНЧ с редица други участници....." Какъв изказ, каква метафора.......КЛИНЧ....... Бойчо, ти комай доста си се изклинчил?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още