IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли ОПЕК да овладее спадащите цени на петрола?

Страните членки на петролния картел още помнят горчивия си опит отпреди 30 години

12:24 | 27.11.14 г. 21
Може ли ОПЕК да овладее спадащите цени на петрола?

Страните членки на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) се срещат във Виена, за да вземат решение за производствените квоти на фона на бързия спад на цените на петрола.

Саудитска Арабия – най-големият от производителите в ОПЕК, вече заяви, че не подкрепя ограничаване на добива. Иран също заяви, че подкрепя текущия таван и няма намерение да променя позицията си.

Картелът на производителите на петрол със сигурност е изправен пред трудни преговори, особено като се имат предвид растящите доставки от страни, които не членуват в Организацията. Един от основните въпроси в случая е с какъв ливъридж разполагат членовете на ОПЕК и дали са склонни да се придържат към всички квоти, които сами са определили.

Доставките както от ОПЕК, така и от страните извън картела нараснаха в последните години. През 1980 г. глобалните доставки на петрол достигаха 64 млн. барела на ден. Към края на 2013 г. обемът бе повече от 90 млн. барела дневно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 13:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 4 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 9 години
Начи белгийците от Солвей са изплющяли най-яките комисионни и рушвети, щото горе-долу по същото време те купиха единственото по-скъпо от руснаците предприятие и пак май само те и руснаците си ги управляват до сега. А тези с едната бензиностанция, да не са едни, дето Гад Зееви ги доведе? Казал им, че в България можеш да вземеш без пукната пара огромна компания, да я разпродадеш на скрап, да изкараш луди пари от това и после да осъдиш и държавата да ти плати 50-60 млн. затова, че си благоволил да ги уважиш.. хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 6 rate down comment 4
ivan4o555
преди 9 години
До тодор калев-мави ***.Тодоре, толкова те е яд че мамаша ти губи!Такива ги пишеш , че едва се сдържаш?!Като отворих темата, от злобата която пръскаш компютъра ми почервеня като нагорещена печка?!Спокойно бе момче, нека българите да са малко по-добре, с по-ниски цени!Ти сигурно продаваш твоите стоки на супер високи цени и ограбваш клиентите?Фамилията ти предполага че си кожодер.Пази се от инсулт и от инфаркт, вълнението не е полезно за теб!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 3
data
преди 9 години
ъ , за мен няма значение кой ме стриже - важен е резултата . Обаче е дразнещо че едните го правят как да кажа - по братски :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 9 години
И колко по-русофобски и евроатлантически са цените на ОМВ в България - на един ..р от рафинерията им в Румъния, щото на Лук са русофилски и националнопредателски?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 9 rate down comment 0
data
преди 9 години
ОМВ се появи след доста години и купи рафинериите в Румъния . И най накрая трябва да разберете че руския пасианс излиза ! Въпросът е нашият (вашият) излиза ли
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 9 години
Ако имахте малко мозък, щяхте да знаете, че нито е работа на държавата да определя кой може и кой не може да продава нефтопродукти на българския пазар, нито може да определя цените! Държавата създава правилата, а който иска, идва и продава. Който не иска, с диверсификация няма как да го накараш! Просто кат бел боб, ама за запечен мозък се оказва трудно! хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 11
Mavi Goz
преди 9 години
Не бе момче, много по-просто е и иска много по-малко мозък да го разбереш, ама русофобията е мозъчно заболяване и се изразява главно в мозъчен дефицит! хаха!Чисто и просто никой друг, освен руснаците, няма никакъв интерес да лангърка танкерите през Босфора за нашия сдухан пазар заради кефа на неколко оскубани русофоби! За руснаците това е естествен маршрут - през Черно море към света. Само се отбиват през рафинерията в Бургас. Ако се поинтересуваш, може и да научиш, че никой, освен Лукойл, не е давал пукната стотинка за Нефтохим-а. Или и Иван Костов ще го пишеш при русофилите?И ще те питам и теб, защото никой от останалите русофобченца още не ми е отговорил на този *** въпрос: чий те боли за руснаците и техните цени на бензина?!!! Не сипвайте горива на Лукойл бре, глупци! Сипвайте на Шел и ОМВ, на Еко, на Ромпетрол - пълно е с неруски вериги бензиностанции! Там цените са народни, специално за евроатлантици и русофоби - от най-умните! Пхах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 19 rate down comment 2
Sakamano
преди 9 години
Доколкото знам, акцизът върху горивата се начислява на литър, а не е процент от цената, така че поевтиняването ще засегне само ДДС-то. Но по-ниската цена вероятно ще доведе и до по-голямо потребление, тъй че едва ли ще се отрази зле на бюджета. Силно ме съмнява и че поевтиняването на горивата ще доведе до дефлация. Мисля, че ако цената се задържи по-ниска, ще ни се отрази добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 13 rate down comment 2
Ricco
преди 9 години
А кой е виновен, че Русия е монополист на енергийния ни пазар?! Излиза, че всички досегашни правителства, без изключение, са били проруски настроени. Което косвено се потвърждава и от факта, че имаме двама бивши финансови министри - Милен Велчев и Симеон Дянков на работа в руски организации.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 12 rate down comment 3
юрист
преди 9 години
Отговорът ми беше в друга посока. Явно някои хора са запленени от руската пропаганда, защото само за държава, чиито приходи са от износ на енергоносители, ниските им цени може да загуба за държавните им бюджет. Иначе изразявам пълно съгласие с факта, че енергийна независимост на България без диверсификация на ИЗТОЧНИЦИТЕ на стратегически суровини, е невъзможна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още