IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОПЕК отчита ръст на добива си на петрол за октомври

Последният доклад на организацията поставя под въпрос постигането на сделка за намаляване на добива

18:23 | 11.11.16 г. 5
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) е добила още повече петрол миналия месец, въпреки че групата се насочва към финализиране на плана за намаляване на производството на срещата си в края на този месец. Сделката е част от усилията да се стабилизират цените на петрола, съобщава Wall Street Journal.

Производството на суров петрол от ОПЕК е нараснало с 240 хил. барела на ден през октомври до 33,64 млн. барела на ден, заяви групата в месечния си доклад за пазара на петрол, публикуван в петък. Ръстът в предлагането се дължи на Нигерия, Либия и Ирак.

Производството на ОПЕК за октомври сега е доста над горната граница на диапазона, който групата договори на срещата в Алжир през септември. Това подчертава предизвикателството пред членовете при прилагането на сделката на срещата на 30 ноември във Виена. Според доклада групата е добивала почти с 1 млн. барела на ден повече от прогнозата ѝ за търсенето на петрол през следващата година.

Страните, на които се дължи нарастването – Нигерия, Либия и Ирак, са и тези, които искат изключение от сделката.

Без намаляване на добива световните резерви от петрол вероятно ще продължат да се увеличават, което ще наложи допълнителен натиск върху цените на петрол. Те все още се търгуват под 50 долара за барел спрямо нивата от над 100 долара за барел от средата на 2014 г.

„Поглеждайки напред, е важно да се помисли за непосредственото влияние, което предполагаемият баланс на търсенето и предлагането има върху резервите, предвид очакваното търсене на петрол от ОПЕК през 2017 г. - 32,7 млн. барела на ден“, казва картелът в доклада си.

„Корекциите в предлагането от ОПЕК и извън него ще ускорят усвояването на съществуващия значителен излишък в глобалните петролни запаси и ще помогне да се постигне ребалансирането на пазара“, пише в доклада.

Задачата на ОПЕК да намали глобалните доставки на петрол е допълнително затруднена от производителите извън картела, като Русия, Бразилия, Канада и Казахстан, които също добиват рекордни нива.

В същото време ОПЕК запази перспективите си за глобален ръст на търсенето на петрол през следващата година без промяна на ниво от 1,15 млн. барела на ден, тъй като икономическата активност е в застой въпреки над двегодишния срив на цените на петрола.

Сривът на цените от над 100 долара за барел през 2014 г. до под 50 долара в момента разтърси петролния сектор, принуждавайки компаниите да намалят разходите и работните места, и удари икономиките на някои производители от ОПЕК, най-вече Венецуела, които разчитат на приходи от петрол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
akomodacia
преди 7 години
Пич, такъв ***, скоро не бях виждал. А иначе, тоя свят дето си живееш в него, то продължавай да си живееш. Интересно тия електически коли с какво ще ги зареждаш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
То това е в неговия паралелен свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
SSIW
преди 7 години
"Бъдещето на света въпреки Тръмп са електрически автомобили В Е И енергоспестяващи технологии споделено пътуване автономни къщи и работа от къщи ".....Уви, струва ми се, че имаме всички основания да очакваме и много по-мрачни картини от бъдещето, дори и от тези, които си описал :((
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
lyusien
преди 7 години
ОПЕК вместо да намалява производсвото го увеличава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
lyusien
преди 7 години
Светът е претрупан със петрол Земните хранилища са пълни до дупка а броят на танкерите със суров петрол на котва стават все по вече ОПЕК вместо да намалява производството Така че пригответе се за цени на петрола към Нова година под 40 долара за петрол И как Тръмп ще направи така да се продават по вече въглища в С А Щ Бъдещето на света въпреки Тръмп са електрически автомобили В Е И енергоспестяващи технологии споделено пътуване автономни къщи и работа от къщи Това е бъдещето С Тръмп или без Тръмп
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още