IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът изпрати волатилна седмица

Пазарните участници изглежда закриват позиции или препозиционират своите портфейли

09:36 | 23.11.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Цените на петрола се колебаеха между ръст и спад през миналата волатилна седмица, докато инвеститорите следяха с колебание данните за запасите и геополитическите тенденции. Изтичането на някои договори често води до волатилни сесии, тъй като пазарните участници изглежда закриват позиции или препозиционират своите портфейли, пише Investing.com.

На борсата ICE в Лондон цената на фючърсите върху петрола сорт Брент с доставка през януари поскъпна с 48 цента в петък, приключвайки сесията на цена от 44,66 долара за барел. По-рано през деня цената се повиши и до 45,50 долара.

За седмицата търгуваните в Лондон фючърси спечелиха 19 цента, или 0,42%, след като френските военновъздушни сили продължиха с ударите в Сирия, подчертавайки опасенията за глобалните доставки. 

На Нюйоркската борса американският суров петрол с доставка през декември поевтиня с 15 цента, или 0,4%, за да затвори на цена от 40,39 долара за барел. По-рано цената падна до 38,99, долара, невиждана от 27 юли цена.
По-активно търгуваните януарски контракти поскъпнаха с 18 цента, или 0,43%, до 41,90 долара, след като внимателно наблюдаваните данни за сондажните дейности в САЩ показаха спад. 

Доставчикът на услуги за нефтената индустрия Baker Hughes заяви, че броят на работещите платформи в САЩ е паднал с 10 до 564 броя. Броят на платформите се разглежда като показател за бъдещото производство на петрол. Печалбите бяха ограничени на фона на продължаващите опасения за местно пренасищане на предлагането. Запасите от суров американски петрол се повишиха за осма поредна седмица през миналите седем дни, оставайки близо до равнища, невиждани за това време на годината от най-малко 80 години.

За седмицата американският петрол загуби 53 цента, или 0,86%, което е трета поредна седмица.

Междувременно спредът между Брента и американския лек суров петрол възлиза на 2,76 долара на барел спрямо 2,46 долара в четвъртък. 

Сътресенията на пазара на петрол се увеличиха след неочакваното решение на Китай да девалвира юана на 11 август, което породи опасения, че икономиката може би се забавя с по-бързи темпове от очакванията. Китай е вторият по големина потребител на петрол в света след САЩ и е двигател на укрепващото търсене на петрол.

Цените на петрола са под силен натиск през последните месеци заради страховете, че пренасищането на световните пазари ще свали цените.

Добивът на петрол в глобален мащаб изпреварва търсенето след шистовия бум в САЩ и решението на Организацията на страните износителки на петрол миналата година да не ограничава добива.

Всичко за цената на петрола четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:26 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още