IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът навлезе в зоната на загубите в азиатската търговия

Всеобщото мнение е, че гигантите на ОПЕК няма да могат да стигнат до консенсус или намалят или замразят производството

09:20 | 23.09.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Котировките на петрола отново тръгнаха надолу в петък в азиатската електронна търговия заради желанието на играчите на пазара да извлекат печалби от неотдавнашното поскъпване на суровината и в очакване на срещата на големите производители през идната седмица, предава Ройтерс.

На електронната борса в Ню Йорк New York Mercantile Exchange, лекият суров петрол с доставка през ноември се търгува със спад от 0,53 долара, или 1,1 на сто, до 45,79 долара за барел. Фючърсите върху сорта Брент, чиято цена е референтна за европейския пазар, с доставка през ноември поевтиняват на борсата ICE в Лондон с 0,44 долара, или 1%, до 47,26 долара за барел. 

„Без наличието на важен катализатор цените ще останат в тесен кръг", каза пред MarketWarch Гао Джиан, енергиен анализатор в SCI International, като добави, че последният спад на цените е в резултат от технически разпродажби.

Русия и страните членки на ОПЕК, оглавявани от Саудитска Арабия, се събират в Алжир в понеделник на тридневна среща, за да обсъдят прекомерното предлагане, което оказва натиск върху пазара от 2014 г. насам.

Нищо обаче не сочи, че срещата ще доведе до мерки за замразяване или намаляване на добива, въпреки че информациите за среща между Саудитска Арабия, Иран и Катар във Виена подхраниха оптимизма на някои инвеститори.

Така скептицизмът за срещата на ОПЕК също оказва натиск над пазара. Всеобщото мнение е, че гигантите на ОПЕК, като Саудитска Арабия, Иран и Ирак, няма да могат да стигнат до консенсус или намалят или замразят производството заради дългогодишното си политическо съперничество и акцента върху разширяването  на пазарните си дялове за сметка на цените.

Още новини и анализи за петролния пазар четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още