IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът навлиза в новата седмица с леки понижения на цените

През уикенда цените на петрола намериха подкрепа в изказването на саудитския петролен министър за изпълнението на сделката на ОПЕК

11:15 | 23.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Фючърсите върху суровия петрол се понижават леко в понеделник, макар че Саудитска Арабия изрази увереност, че голямата международна сделка за намаляване на добива е започнала да намалява излишното предлагане, съобщава MarketWatch.

По-слабата зелена валута по-рано повиши цените на петрола. Доларът отчита спад от 0,5% до 91,10 пункта, сочи индексът WSJ Dollar index BUXX, който сравнява стойността на долара спрямо кошница от валути.

Фючърсите върху американския суров петрол се търгуват със спад от 31 цента, или 0,58%, до 52,91 долара за барел, а петролът сорт Брент - с понижение от 18 цента, или 0,32%, до 55,31 долара за барел към 10:43 ч. българско време.

Цените на петрола намериха подкрепа през уикенда, след като енергийният министър на Саудитска Арабия Халид ал-Фалих заяви, че 20-те страни, договорили понижение на производството, показват „много добре изпълнение“.

Според представители на Организацията на страните износителки на петрола (ОПЕК) производителите от и извън групата вече са намалили добива с 1,5 млн. барела на ден - над 80% от обещания обем.

Последните данни отразяват само обема, намален от участващите в споразумението страни, и не включват страните членки, които не се присъединиха към сделката. Либия, например, бе изключена от споразумението, тъй като петролната ѝ индустрия е белязана от граждански вълнения, продължаващи месеци наред. Държавната петролна компания наскоро съобщи, че производството е нараснало със 700 хил. барела на ден за пръв път от три години.

Официалните данни на ОПЕК за януари ще бъдат публикувани в средата на февруари.

„Данните, че изпълнението на договореното споразумение е силно, би трябвало да подкрепят цените на петрола и останалата част от сектора“, казва ANZ Research.

Анализаторите казват, че ако производителите продължат да спазват ограниченията на добива, пазарът на петрол ще се изправи пред недостиг в предлагането по-късно тази година, което ще доближи цените на Брента до около 60 долара за барел въпреки очаквания по-слаб растеж на глобалното търсене.

Международната агенция по енергетика сега прогнозира растежът на глобалното търсене на петрол да намалее с 1,3 млн. барела на ден тази година.

„Перспективите за по-високи цени на суровината, които предполагат, че разходите за суровия петрол ще се вдигнат през 2017 г., в комбинация с възможността за по-силен щатски долар, са фактори, които стоят зад прогнозата за по-слаб ръст на търсенето за тази година“, заяви агенцията в месечния си доклад.

Друга потенциална заплаха за плана на ОПЕК е засилването на сондажните дейности в САЩ. Колкото повече петрол произвеждат САЩ, толкова по-малко ще се нуждаят от Близкия изток.

Данните на Baker Hughes показва, че броят на работещите петролни кладенци в САЩ се е увеличил с 29 през седмицата до 20 януари до общо 551.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:42 | 21.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още