IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът отново пое надолу след опасенията за разпространение на ебола в САЩ

Брентът и лекият суров петрол поевтиняват с по над 1% след ръстовете в четвъртък

15:47 | 24.10.14 г.
Петролът отново пое надолу след опасенията за разпространение на ебола в САЩ

Цената на петролните фючърси пое отново надолу в петък след новината за първия случай на заразен с вируса ебола в Ню Йорк, която засегна нагласите за риск на инвеститорите.

Стойността на лекия суров петрол с доставка през декември спадна до 81,29 долара за барел, отстъпвайки с близо 1% за деня.

Цената на суровината се покачи с 1,57 долара, или 1,95%, в четвъртък, за да се установи на ниво от 82,09 долара за барел.

Търсенето на „черно злато“ отслабна, след като The New York Times съобщи по-рано в петък за първия случай на заразен с ебола в града. Положителна проба за вируса е дал лекар, завърнал се от Западна Африка преди повече от седмица. Крег Спенсър е работил в Гвинея за организацията "Лекари без граници". Той е приет в болница в Ню Йорк с треска и стомашно-чревни проблеми.

Първи случай на ебола потвърдиха и властите в Мали. Пациентът е 2-годишно момиче, което също е пристигнало от съседна Гвинея. По този начин Мали стана шестата западноафриканска държава, засегната от разпространението на вируса.

Търсенето на петрол се засили в четвъртък, след като Саудитска Арабия заяви, че намалява производството на суров петрол с около 328 хил. барела през септември до общо 9,36 млн. барела.

Загрижеността относно отслабването на търсенето в световен мащаб се комбинира с индикациите, че Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) няма да понижи производството с цел подкрепа на петролните пазари, които бяха засегнати от резки разпродажби през последните седмици.

Производството в ОПЕК достигна двугодишен връх от 31 млн. барела на ден през септември, стимулиран от по-големия добив в Ирак и Либия.

Според някои пазарни анализатори спадът на цената на „черното злато“ може да бъде преустановен единствено чрез намаляване на производството от картела. Представителите на 12-членната ОПЕК ще се срещнат във Виена на 27 ноември, за да преценят дали да коригират производствената си цел за 2015 г.

Същевременно цената на брента с доставка през декември също поевтинява, спадайки с 1,14 на сто до 85,84 долар за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 23:17 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още