IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява след неочаквано голям ръст в резервите в САЩ

По-късно в сряда се очакват официалните данни на Администрацията за енергийна информация

10:15 | 08.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се понижават в сряда и разширяват загубите от предния ден, след като Американският петролен институт обяви голям ръст в петролните резерви в САЩ, съобщава Ройтерс.

Американският лек суров петрол WTI поевтинява с 0,90% до 51,70 долара за барел, а цената на европейския бенчмарк Брент записва спад от 0,58% до 54,73 долара за барел към 10:00 часа българско време.

Във вторник и двата сорта поевтиняха с над 1%. 

„Американският петролен институт отчете второто по големина повишение в историята си“, посочва Джефри Хейли от инвестиционния посредник OANDA в Сингапур. Ръстът е в размер на 14,2 млн. барела през седмицата до 3 февруари до 503,6 млн. барела на фона на очакванията за повишение от 2,5 млн. барела.

Запасите от бензин растат с 2,9 млн. барела спрямо очаквания за нарастване с 1,1 млн. барела.

Инвестиционната банка Goldman Sachs коментира, че данните показват, че търсенето на бензин в САЩ спада с 460 хил. барела дневно на годишна база през януари. Подобни понижения са били наблюдавани по-рано при рецесии, посочват от Goldman Sachs.

Извън САЩ също има сигнали за слабост на пазара. Търсенето на петрол в Китай расте през 2016 г. с най-бавния темп от поне три години, сочат изчисления на Ройтерс. Отчита се забавяне в ръста на търсенето от 3,1% през 2015 г. до 2,5% през 2016 г., което се дължи предимно на рязко понижение в потреблението на дизел. Ръстът на потреблението на бензин в Китай пък от двуцифрен става едноцифрен.

От началото на януари WTI и Брентът са поевтинели с около 6%, въпреки че от началото на годината се прилага споразумението за понижаване на добива на ОПЕК и други големи производителки.

По-късно днес се очакват официалните данни за резервите в САЩ от Администрацията за енергийна информация.

Вижте повече в материала на Bloomberg TV Bulgaria!


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:19 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още