IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпна с над 1% след решението на Китай да свие лихвите

Очаква се ходът на властите в Поднебесната империя да доведе до засилване на търсенето на суровината

14:12 | 21.11.14 г. 1
Петролът поскъпна с над 1% след решението на Китай да свие лихвите

Фючърсите върху лекия суров петрол West Texas Intermediate (WTI) поскъпват рязко по време на обедната търговия на Стария континент в петък, след като Китайската централна банка неочаквано намали лихвените проценти, за да стимулира растежа. Очаква се ходът да подкрепи търсенето на суровината във втората най-голяма икономика в света.

Цената на контрактите върху WTI с доставка през януари се покачва с 1,62 на сто до 77,08 долара за барел в електронната търговия на Нюйоркската борса.

Същевременно търгуваният на Стария континент сорт брент също с доставка през януари поскъпва с 1,93 на сто до 80,86 долара за барел.

Китайската централна банка посочи, че намалява едногодишния лихвен процент по кредитирането с 40 базисни пункта до 5,6% и понижава едногодишния депозитен показател с 25 базисни пункта.

Въпреки че петролът е напът да отчете първия си седмичен ръст в последния повече от месец, инвеститорите продължават да са притеснени за пренасищането на глобалния пазар, което според някои от тях може да продължи чак до 2016 г.

Ключовото събитие, което ще диктува бъдещето на цените в следващите дни, ще бъде срещата на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) във Виена, насрочена за 27 ноември. Въпреки че дотогава има почти седмица, пазарните участници вече се настройват за сериозни движения на енергийните пазари.

Някои страни, като Венецуела, вече дадоха заявки, че са готови да свият производството, за да тласнат нагоре цената на суровината. Други обаче, като най-големият производител в рамките на ОПЕК Саудитска Арабия, не планират подобни ходове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:50 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
мдааа, аз пиша там, че ше има реакция на 70-73$ и то това е само началото, но forexboy и другите специалисти нещо не бяха съгласни, обръщач съм бил на тренда, ше светне първо 65$ какво още, ааа Русията се разпадна рублата и тя .... мдам мдобрем точно тъй стана ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още