IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпна с над 1% въпреки покачването на запасите в САЩ

По-добрите данни от Германия показаха някакъв оптимизъм за еврозоната и това подкрепи цените, коментира експерт

15:35 | 23.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Петролът поскъпна с над 1% въпреки покачването на запасите в САЩ

Цената на лекия суров петрол West Texas Intermediate (WTI) се оттласна от двугодишното дъно, въпреки че правителствени данни показаха, че запасите в САЩ са се покачили повече от предвиденото. Покачи се и цената на търгувания в Лондон сорт брент.

Фючърсите върху WTI с доставка през декември поскъпват с 1,49 на сто до 81,72 долара за барел след дневното дъно в близост до 80 долара за барел.

Данните на Администрацията за енергийна информация показаха, че запасите са се разширили със 7,1 млн. барела през миналата седмица в сравнение с 3-те милиона барела, прогнозирани в предварителната анкета на Bloomberg.

Цената на лекия суров петрол навлезе в мечи пазар, след като част от производителите намалиха експортните цени. Причината бе ръстът на глобалните доставки, който дойде вследствие на най-голямото в последните три десетилетия производство в САЩ и забавянето на търсенето от Китай и Европа.

"По-добрите данни от Германия показаха някакъв оптимизъм за еврозоната и това подкрепи цените", коментира Тина Салтвет, петролен анализатор в Nordea Bank AB. "Натрупването на запаси е една от причините, които тежат върху цените. Другата са данните от Китай, които не са слаби, но не са и толкова силни", коментира тя.

Междувременно търгуваният в Европа сорт брент с доставка през декември поскъпва с 0,99 на сто до 85,55 долара за барел.

Американското производство достигна средно 8,93 млн. барела на ден през седемте дни, приключващи на 17 октомври, според данните на енергийния департамент във Вашингтон. Равнището е едва с 0,2 на сто по-ниско спрямо предходната седмица, когато бе достигнат повече от 19-годишен връх.

Въпреки рязкото отстъпление от последните седмици Саудитска Арабия и Кувейт засега посочват, че спадането на цените на петрола не дава основание за незабавно съкращаване на производството. ОПЕК отговаря за около 40 на сто от доставките на петрол в света, като следващата среща на групата е планирана за 27 ноември във Виена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:36 | 23.10.14 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още