IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва с над 1% заради по-силното търсене в САЩ

Анализатори обаче предупреждават, че пренасищането ще продължи да дърпа пазарите надолу

10:34 | 06.07.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се повишават с над 1% в четвъртък, намирайки подкрепа в по-силното търсене в САЩ. Анализатори обаче предупреждават, че пренасищането ще продължи да дърпа пазарите надолу, предава Ройтерс.

Фючърсите върху петрола сорт Брент поскъпват с 49 цента, или 1,03%, до 48,28 долара за барел, а върху американския суров петрол – с 51 цента, или 1,13%, до 45,54 долара за барел към 10:20 ч. българско време.

Ръстът отразява стабилното търсене на гориво в САЩ, където данните на Американския петролен институт в сряда показаха, че запасите на суров петрол са спаднали с 5,8 млн. барела през седмицата до 30 юни до 503,7 млн. барела.

Цените успяха да се възстановят леко, след като Американският петролен институт представи данните си, които показаха спад на резервите от суров петрол“, казва Сукрит Виджаякар, директор на енергийната консултантска къща Trifecta.

Пазарните условия като цяло обаче остават слаби.

Цените се сринаха с около 4% в сряда заради по-високия износ на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) въпреки обещанието ѝ да намали добива между януари тази година и март 2018 г. в подкрепа на цените.

„Обратно на очакванията общите резерви от петрол на ОПЕК все още са над 3 млрд. барела, а възстановяването на либийските и нигерийските доставки, заедно с бързото завръщане на американския шистов петрол, би попречило на бързо балансиране на запасите в бъдеще“, казва Bank of America Merrill Lynch, добавяйки, че производството е напът да се повиши още повече.

Банката заяви, че понижава прогнозите си за WTI до средно 47 долара за барел тази година и 50 долара през 2018 г. от съответно 52 и 53 долара за барел. Намалени са и очакванията за цената на Брента до 50 долара за барел тази година и 52 долара през 2018 г. спрямо предишните очаквания за съответно 54 и 56 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:11 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
ivan.kostov.39
преди 6 години
С други думи -Икономическа война с Русия. Въпроса е - Кой ще издържи по дълго и дали тази воина ще премине в гореща фаза?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още