IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва след голям спад в резервите в САЩ

Във вторник вечерта Американският петролен институт съобщи, че запасите са се понижили със 7,6 млн. барела през седмицата, приключила на 30 септември

09:59 | 05.10.16 г. 14
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се повишават в сряда, след като ден по-рано Американският петролен институт обяви изненадващо голям спад в резервите в САЩ, съобщава Ройтерс.

Американският лек суров петрол WTI поскъпва с 1,03% до 49,19 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент поскъпва с 0,94% до 51,35 долара за барел.

Във вторник вечерта Американският петролен институт съобщи, че запасите са се понижили със 7,6 млн. барела през седмицата, приключила на 30 септември, като това е пето поредно седмично понижение. 

По-късно днес ще бъдат обявени и официалните данни на Администрацията за енергийна информация. Анализаторите, анкетирани от Ройтерс очакват ръст от 2,6 млн. барела през миналата седмица.

Според Гари Рос, основател и изпълнителен председател на консултантската компания PIRA в Ню Йорк, предварителната сделка за понижаване на добива на петрол в ОПЕК вероятно ще доведе само до скромни повишения на цените.

„Прилагането на сделката на ОПЕК може да се окаже неуспешно заради съперничествата в рамките на картела“, казва Джейсън Гамел от американската инвестиционна банка Jefferies. “Самата заплаха от понижение на добива обаче трябва да сложи минимален праг под цените на петрола до следващата среща на ОПЕК на 30 ноември”, посочва той.

Извън сделката в картела Гамел посочва, че най-наболелите източници на несигурност на пазара са проблемите със сигурността в Нигерия и Либия. По думите му ако добивът в някои от тези страни се възстанови, това би означавало големи понижения от страна на останалите членки на ОПЕК, за да се постигне единната цел.

ING Bank също предупреди да не се правят прибързани заключения, преди да са ясни детайлите от споразумението. Банката посочва, че може да има по-високи цени през идните седмици и месеци, макар и повишенията да бъдат ограничени.

Още новини и анализи за петролния пазар четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 0 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 7 години
Затова завърших поста си с констатация за нивото на коментаторите тук - и твоя милост в това число. Всичките сте "икономисти", колкото сте и капиталисти... Ако не беше обикновен бройлер, а се беше занимавал с реален бизнес, щеше да знаеш, че такива мастодонти, някои от които си изредил по-долу, са като комети - опашката след тях от съпътстващи техния бизнес компании, фирми, фирмета и обикновени фрийленсъри е до оттатък хоризонта. Пример - банките, които обслужват този огромен обем от пари! Можеше да премислиш и как се отразяват оборотите на този целия конгломерат на данъчните приходи на правителствата... И доста други фактори, ама нема 'а се учиме сега - изкарвам пари от друго. Иначе си ми ясен - рицар на наемния труд, за който парите са заплатата, а заплатата е средство за пазаруване... Хихихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 2
watergateory
преди 7 години
Едрото и важното парче на икономиката е - Шел, БиПи, Лукойл, Арабия и т.н. А онези 7,3 милиарда население, които са консуматори на тази енергия? Не мислиш ли, че онова, което пестят от ниските цени, ще го похарчат за други стоки и услуги и то поне 95% по-ефективно от инвеситорите около петрола в реалната икономика?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 7 години
Малеййй... Алоу, Администрацията, от Блумбърг ли забраниха да се пише тука вече "Ин^вестор^бг"? А дали ше дочекаме да цензурирате и думичката "Блумбърг"? Хааахахаха....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 7 години
Требва малко повече от регистрация в ***, за да разбираш, че в икономическа система, основаваща се на лихви и растеж, няма място за спад на цените на каквото и да било...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 7 години
Просто е като бел боб - щото от ниските цени на петрола и от там - на горивата и енергията, доста сериозно стагнират едно едро и важно парче от световната икономика, а от там и всички по веригата. Само *** се радва, щот джитка с баварецо еФтино, ама после му излиза през г^ъзо... Ама в тоя сайт това е трудно за разбиране - нали сте се капиталисти... Хихихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 0
nobel
преди 7 години
За другите не знам какво си мислят. Моите коментари са иронични. Защото в Инвестора ОТ ГОДИНИ се пишат статии за това колко лошо нещо са ниските цени на петрола и колко СТРАШНО нещо е инфлацията. Нали точно срещу инфлацията бяха насочени програмите QEна Бернанке, след това на Курода и Марио Драги. Значи тези хора смятат ниските цени не само на петрола, а и на каквото и да било за много голямо зло и се борят с тях с всичката мощ на поверените им институции. Моето мнение е ТОЧНО ОБРАТНОТО. Ниските цени са напълно естествено и нормално следствие от свръхпроизводство и развитие на технологиите. И ако нещо ВЪОБЩЕ може да съживи доста замрелите световни пазари това са именно ниските цени и НИЩО ДРУГО. Защо обаче централните банкери са на различно мнение от мен не знам и не мога да си представя. Попитайте ги. Тази статия също описва вдигането на цената на петрола като положително явление. ЗАЩО?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
Русия не ти ли беше тъща на тебе , сега разбирам що плюеш нон стоп !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
Щото разсъждават "мащабно".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
watergateory
преди 7 години
като чета тук и си мисля, че за вас, драги ми коментатори, ниската цена на петрола ви удря в седмичния бюджет за банички със сирене...Може и да съм пропуснал нещо, но защо ВИЕ смятате, че колкото е по-висока цената на петрола, толкова по-добре за нас?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 0
0pk
преди 7 години
Достатъчни са няколко сгрешени отчета и цената на петрола ще фръкне, а? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още