IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва в очакване на официалните данни за резервите в САЩ

Американският петролен институт съобщи, че запасите са нараснали с 1,4 млн. барела през миналата седмица

10:03 | 14.09.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се възстановиха по време на азиатската търговия в сряда, след като се понижиха с над 3% по време на предишната сесия, съобщи Ройтерс.

Американският петролен институт съобщи във вторник, че запасите растат с 1,4 млн. барела през седмицата, приключила на 9 септември. Очакванията бяха за повишение от 3,8 млн. барела. По-късно днес Администрацията за енергийна информация ще публикува официалните си данни.

Американският лек суров петрол WTI поскъпва с 0,58% до 45,16 долара за барел. Цената на европейския бенчмарк Брент се повишава с 0,36% до 47,27 долара за барел към 9:30 часа българско време. 

Във вторник цените се понижиха, след като Международната агенция по енергетиката (МАЕ) заяви, че забавения ръст в търсенето и нарастващите резерви и предлагане вероятно са сигнал, че на пазара ще има свръхпредлагане поне през първата половина на 2017 г.

„Стигна се до разпродажби, след като МАЕ публикува месечния си доклад, който показа, че агенцията очаква излишъкът на пазара да се запази и през следващата година“, коментират от австралийската банка ANZ. “Ниските цени на петрола вероятно ще натежат над сектора, а апетитът на инвеститорите ще се запази слаб”, допълват анализаторите.

Ръстът в цената може да бъде ограничен и заради нарастващия износ от Либия. Във вторник либийската Национална петролна корпорация заяви, че веднага ще започне работа по подновяването на износа от пристанищата, които бяха окупирани от сили, лоялни на Халифа Хафтар, командира на силите в източната част на страната, които са в конфликт със силите, които контролират западната.

Добивът в Либия може да бъде повишен до 600 хил. барела дневно от 290 хил. барела дневно в рамките на месец, което ще задълбочи глобалното свръхпредлагане.

Още новини и анализи за петролния пазар четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още