IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът продължава да поскъпва преди официалните данни за резервите в САЩ

В находището Бъзард в Северно море добивът беше прекратен непланирано и това също повлия на ценовата динамика

10:03 | 05.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Петролът продължава да поскъпва до близо едномесечен връх заради сигналите за постепенно свиване на глобалните резерви, съобщи Ройтерс.

Американският лек суров петрол WTI поскъпва с 0,65% до 51,36 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент записва ръст в цената си от 0,63% до 54,51 долара за барел към 9:40 часа българско време.

В сряда и двата бенчмаркови сорта достигнаха най-високите си нива от 8 март насам.

„Пряката причина за динамиката беше непланираното спиране на добива в Северно море“, казва Сукрит Виджаякар, директор на енергийната консултантска компания Trifecta, имайки предвид находището Бъзард, където се произвеждат около 180 хил. барела дневно. Добивът от там е ключов за формирането на цената на Брента, въз основа на която се сключват и фючърсните договори.

Трейдърите казват, че цените се покачват и заради бавното затягане на пазарните условия, като ОПЕК е лидерът в тези усилия. И тъй като по-голямата част от петрола от ОПЕК се изнася с танкери, добра стратегия е да се следят движенията на танкерите, за да се преценят пазарните условия.

Според компанията Vortexa доставките с кораби тази година са се понижили със 17%.

Във вторник Американският петролен институт съобщи, че резервите в САЩ миналата седмица са се понижили с 1,8 млн. барела до 533,7 млн. барела, което е все още близо до исторически връх.

По-късно днес ще има официални данни от Администрацията за енергийна информация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:53 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още