IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът се насочва към най-големия седмичен спад от месец насам

В петък цените записват слаби повишения

09:47 | 21.04.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола записват слаби повишения в петък, но се насочват към най-голямото си седмично понижение от около месец заради съмненията дали усилията на ОПЕК ще върнат баланса на пазара, съобщава Ройтерс.

Американският лек суров петрол WTI поскъпва с 0,24% до 50,83 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент – с 0,19% до 53,09 долара за барел към 9:40 часа българско време.

WTI вероятно ще отчете 4,6-процентов спад за седмицата, а Брентът - 5,2-процентово понижение.

Според Уан Тао, технически анализатор в Ройтерс, нивото на подкрепа при WTI е малко над 50 долара, а при Брента – около 52,55 долара за барел. 

По данни на Reuters Eikon рекордните 48 млн. барела дневно се доставят по вода през април, което е с 5,8% повече от декември – преди сделката за понижаване на добива на ОПЕК да бъде приложена. Изглежда пазарът взема това предвид, коментира агенцията.

Кривата с очакваните цени на Брента се понижава значително от началото на годината. Кривата с фючърсите върху Брента в продължение на две години, тоест средната цена на всички договори за този период, се понижава с над 4 долара от януари до около 54,15 долара за барел.

Високото предлагане отчасти се дължи и на други производители, които не участват в договорката, а увеличават износа.

„Възстановяването на шистовия добив в САЩ продължава да саботира усилията за стабилизиране на пренаситените пазари“, казва Люкман Отунуга от инвестиционния посредник FXTM.

Добивите в САЩ нарастват с близо 10% от средата на 2016 г. до 9,25 млн. барела дневно, което е близо до нивата на двете най-големи производителки в света – Саудитска Арабия и Русия.

В опит да предотвратят допълнително увеличаване на предлагането членките на ОПЕК Саудитска Арабия и Кувейт лобират за удължаване на действието на сделката за свиване на добива.

По-късно днес се очаква редовният доклад на компанията за услуги в нефтената индустрия Baker Hughes за броя на нефтените платформи в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още