IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът се отправя към 6-годишно дъно

Китай е страната, която може да бъде определена като основен фактор, който влияе на краткосрочното представяне на суровината

12:04 | 12.08.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

След като започнаха седмицата с лек ръст, във вторник фючърсите върху щатския суров петрол се завърнаха към низходящото си движение. Главен фактор за вчерашното отрицателно представяне беше решението на Китай да девалвира валутата на страната.

Китай е страната, която може да бъде определена като основен фактор, който влияе на краткосрочното представяне на петрола. Сравнявайки графиките на китайският фондов пазар и петрола, можем да видим ясна корелация в представянето им.

През вчерашния ден Китайската централна банка смъкна курса на юана с 1.9%. Това е най-сериозното обезценяване на валутата за последните две десетилетия. Мерките, които са предприети, ще направят вноса на редица стоки по-скъп, включително и на петрола. Това крайно решение от страна на Китай е опит да се насърчи икономиката, но според повечето анализатори предприемането на тези драстични мерки сигнализира за отчаяние и слабост на китайската икономиката. Това от своя страна ще рефлектира върху по-слабо потребление на суровината, което с оглед на пренаситения пазар ще намали цената на „черното злато“.

Организацията на страните износителки на петрол е повишила производството си със 100 700 барела на ден и достига 31.5 млн. барела през месец юли. Това са най-високите нива на производство, които ОПЕК реализира за последните три години. В доклада на институцията се споменава още, че се очаква търсенето на суровината през следващата година да се увеличи на фона на стабилизиращите се големи икономически страни. От ОПЕК прогнозират, че постепенно ще се постигне баланс между търсенето и предлагането на петрол и това ще стабилизира цената на „черното злато“.

OILUS

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 15:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
vankata89
преди 8 години
По мои сметки когато петрола беше около 100$ за барел се равняваше на около 75евро за барел според тагавшния курс евро долар. сега като правя сметките ми излизат около 44евро за барел по сегашния курс евро долар говоря за петрола тип брент тия от ЛукОйл да не ми минават с номера скъп долар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 5
doba
преди 8 години
По-скоро има Картел.Не само русската рафинерия е на пазара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 3
TonyZ
преди 8 години
Мафия няма има ЛукОйл
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 30 rate down comment 4
forexboy
преди 8 години
А горивата в БГ са в очакване за нови висоти......после нямало Мафия.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още