IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-слабият долар доведе до леко поскъпване на петрола

Все още има съмнения дали големите производителки ще успеят да се споразумеят за замразяване на добива

10:10 | 30.08.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Фючърсите на петрола поскъпнаха във вторник, след като доларът отслабна и се отдръпна от двуседмичния връх, достигнат ден по-рано, съобщава Ройтерс. Въпреки поскъпването все още има съмнения дали големите производителки ще успеят да се споразумеят за замразяване на добива, така че свръхпредлагането продължава да оказва натиск върху цените.

Американският лек суров петрол WTI поскъпва с 0,13% до 47,04 долара за барел към 10:00 часа българско време. Европейският бенчмарк Брент поевтинява с 0,10% до 49,41 долара за барел.

Доларовият индекс е 95,72 пункта.

Доларът се отдръпна от върха, който валутата докосна в понеделник, а инвеститорите очакват данните за заетостта в САЩ по-късно тази седмица. В петък вицепредседателят на Федералния резерв на САЩ Стенли Фишер заяви, че този доклад ще бъде важен за решението на централната банка кога да повиши лихвите. 

По-слабият долар прави суровините, деноминирани в долари, по-евтини за притежателите на други валути и има потенциал да насърчи търсенето.

„Има усещане, че разговорите за замразяване на добива в ОПЕК може да имат положителен резултат, но това са само спекулации“, казва Робърт Нюнън, директор за риск мениджмънт в Mitsubishi Corporation.

Миналата седмица саудитският министър на петрола Халид ал Фалих заяви, че за него не е необходима намеса на петролния пазар, тъй като той се движи в правилната посока. По-късно енергийният министър на Обединените арабски емирства Сухаил бин Мохамед ал Мазруи заяви, че настоящият пазарен дял на ОПЕК е на добро ниво.

Ирак увеличи през август износа на петрол от южните си пристанища и се очаква да продължи да повишава износа.

„Въпреки повишенията в Саудитска Арабия и Ирак добивът в ОПЕК забавя ръста си заради смущенията в Либия, Нигерия и Венецуела“, посочва Нюнън.

Междувременно нигерийска бунтовническа организация заяви, че е прекратила нападенията си над петролната и газовата инфраструктура, които понижиха добива в страната със 700 хил. барела до 1,56 млн. барела дневно.

Още новини и анализи за петролния пазар четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още