IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брентът бележи първо седмично понижение от месец

В първия ден от седмицата цената на петрола продължава да се понижава

11:11 | 29.08.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Петролните фючърси успяха да задържат скромни печалби в петък, но приключиха седмицата с понижение, което до голяма степен беше повлияно от коментарите на саудитския енергиен министър Халид ал Фалих за липсата на необходимост ОПЕК да се намесва за стабилизирането на пазара, пише Investing.com.

В четвъртък енергийният министър на Саудитска Арабия Халид ал Фалих заяви в интервю за Ройтерс, че не смята, че е необходима „значителна намеса“ на петролния пазар. Тези коментари дойдоха в навечерието на неформалната среща на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) в Алжир в края на следващия месец, на която се очаква големите производители на петрол да обсъдят потенциално замразяване на производството.

Инвеститорите от своя страна оцениха вероятността за увеличение на лихвения процент по време на следващата среща на Федералния резерв на септември след изявлението на председателя на Фед Джанет Йелън в петък.

Увеличението на лихвените проценти в САЩ носи тенденция за поскъпване на долара, което би направило петрола по-скъп за трейдърите.

На борсата в Лондон фючърсите върху европейския сорт Брент с доставка през октомври приключиха търговията в петък на ниво от 49,92 долара за барел.

През седмицата търгуваните на лондонската борса фючърси върху сорта Брент отстъпиха с 96 цента, или 1,88%, което е първото седмично понижение от месец насам.

В Ню Йорк суровият петрол с доставка през октомври приключи петъчната сесия на ниво от 47,64 долара за барел, което е ръст от 31 цента, или 0,65%, за деня. 

Въпреки печалбите в петък търгуваните на нюйоркската борса петролни фючърси поевтиняха с 88 цента, или 1,81%, през седмицата, прекъсвайки триседмичната печеливша поредица.

Цените на суровия петрол скочиха с почти 10 долара за барел, или с почти 25%, през първите три седмици на август на фона на перспективата замразяване на производството от големите производителки. 

В същото време анализаторите и търговците остават скептични за вероятността срещата на ОПЕК в Алжир през септември да доведе до по-последователни усилия за намаляване на глобалното пренасищане.

Опитът за съвместно замразяване на производствените нива по-рано тази година се провали, след като Саудитска Арабия се отказа след решението на Иран да не се включва в инициативата.

В същото време вниманието на участниците на пазара продължава да е съсредоточено върху нефтените находища в САЩ. Според данни на компанията за услуги в нефтената индустрия Baker Hughes броят на платформите за добив на нефт в САЩ миналата седмица е останал без промяна на ниво от 406, което следва осем поредни седмици на увеличения.

Някои анализатори предупреждават, че сегашното рали на цените може да бъде самоунищожително, тъй като насърчава по-голям добив, будейки опасения за глобално пренасищане в предлагането. 

Ето какви данни ще движат пазара на петрол през следващата седмица:

Във вторник (30 август) американският петролен институт ще публикува своя седмичен доклад за петролните доставки в САЩ.

В сряда (31 август) Енергийната информационна администрация на САЩ (EIA) ще оповести своя седмичен доклад за петролните и бензиновите запаси.

В петък (2 септември) Baker Hughes ще публикува седмични данни за броя на нефтените платформи на САЩ.

Цените на петрола паднаха с около 1% в понеделник на фона на данните за увеличение в производството на Ирак и решението на Иран, че ще си сътрудничи с ОПЕК само ако бъде уважено правото му да си върне пазарния дял след отмяната на санкциите.

Фючърсите върху сорта Брент се търгуват на ниво от 49,32 долара за барел към 9 часа българско време, което е понижение с 1,2%, или 60 цента, в сравнение с нивото на предишното затваряне.

Тези върху американския лек суров петрол понижават цената си с 66 цента, или 1,39%, до 46,98 долара за барел.

Цените паднаха с повече от 3,5% спрямо пиковите нива през август. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:20 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още