IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прибирането на печалби на петролния пазар прати цените на червено

Според трейдъри обаче спадът в цените няма да продължи дълго, тъй като търсенето в Азия расте, а Абу Даби обяви понижение в добива

10:32 | 13.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се понижават във вторник, тъй като инвеститорите са затворили позициите, носещи печалби след рязкото поскъпване на суровината от понеделник, съобщава Ройтерс.

Трейдърите обаче казват, че спадът в цените няма да продължи дълго, тъй като търсенето в Азия расте, а Абу Даби обяви понижение в добива в рамките на сделката в ОПЕК и други водещи производители.

Американският лек суров петрол WTI поевтинява с 0,27% до 52,69 долара за барел, а цената на европейския бенчмарк Брент се понижава с 0,23% до 55,56 долара за барел към 10:15 часа българско време.

„За пазара са много важни коментарите от ОПЕК и от страните извън картела и пазарът изглежда вярва, че пониженията в добива ще се спазват“, коментира Майкъл Маккарти, главен пазарен стратег в CMC Markets в Сидни. Все пак той добавя, че цените може много бързо да се понижат, ако пазарът усети, че производителките няма да се съобразят с договорката.

Според BMI Research спроразумението ще повиши цената на Брента над 60 долара за барел. 

В знак, че производителите се придържат към плановете за свиване на добива Националната петролна компания в Абу Даби (ADNOC) съобщи на клиентите си, че ще понижи предлагането на сортовете Murban и Upper Zakum с 5%, а износа на суров петрол Das – с 3 на сто. Тези понижения ще засегнат най-вече Азия.

Междувременно добивът на суров петрол в Китай записва спад от 9% на годишна база през ноември до 3,915 млн. барела дневно. През октомври добивът беше на ниво 3,78 млн. барела дневно – най-ниското ниво от над седем години. Същевременно рафинериите в Китай обработват рекордните 11,14 млн. барела дневно през ноември, което представлява ръст от 3,4% на годишна база.

„Спадът в китайския добив и експанзията на стратегическите резерви подкрепят нашето виждане, че вносът на петрол в Китай ще се увеличава през идните тримесечия“, пише в анализа на BMI Research.

В Индия, която е вторият по големина потребител на петрол след Китай в Азия, търсенето на гориво се повишава с 12,1% на годишна база през ноември, достигайки 16,64 млн. тона (4,07 млн. барела дневно).

Още новини и анализи за петролния пазар четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:56 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още