IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рияд ще намали петролните доставки през август до най-ниските нива за годината

Целта е страната да балансира увеличението на вътрешното потребление през лятото

12:37 | 12.07.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Саудитска Арабия ще намали доставките на суров петрол към своите клиенти през август с повече от 600 хил. барела на ден, за да балансира увеличението на вътрешното потребление през лятото, като в същото време спазва ангажимента си за производството в рамките на ОПЕК (Организацията на страните износителки на петрол), съобщи Ройтерс, позовавайки се на запознат източник.

„Има голямо търсене на нашия суров петрол, но ние се придържаме към ангажиментите ни към ОПЕК“, заявява източникът пред Ройтерс.

„За да се изпълни квотата на ОПЕК  и едновременно с това да отговорим на вътрешното търсене през лятото, Саудитска Арабия ще направи големи съкращения на международните доставки с повече от 600 хил. барела на ден през август“, каза източникът.  

Така износът през август ще падне до най-ниското си ниво за тази година - до около 6,6 млн. барела на ден. 

Петролните доставки за Азия през август ще бъдат намалени с около 200 хил. барела на ден до 3,5 млн. барела на ден, а квотите за Европа ще бъдат понижени с около 70 хил. барела на ден до 520 хил. барела на ден.

Износът за САЩ ще бъде под 800 хил. барела дневно, каза източникът.

Саудитска Арабия обяви, че производството на ОПЕК през юни нараства до 10,07 млн. барела на ден, малко над целта на организацията, което се дължи главно на увеличението на вътрешното търсене през лятото.

Източникът също така посочи,че производството на петрол през юли ще бъде по-малко в сравнение с юни, но не цитира конкретни цифри.

„Саудитска Арабия се стреми към подобрение на пазара на черно злато и ускоряване на процеса на балансиране, и очаква останалите производители да направят същото“, каза той, добавяйки, че има признаци на подобрение на пазарни принципи.

По думите му Рияд ще продължи да работи в сътрудничество с останалите производители за стабилизиране на пазара и гарантиране, че съкращаването на производството ще продължи. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още