IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитска Арабия и Кувейт са свили петролния добив повече от договореното в ОПЕК

Дефицит на петролния пазар ще възникне след две-три години, смята министърът на енергетиката на Саудитска Арабия Халед ал Фалих

16:34 | 12.01.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Саудитска Арабия вече е превишила целевото равнище на съкращаване на добива си. Това съобщи днес пред журналисти  министърът ѝ на енергетиката Халед ал Фалих в кулоарите на енергиен форум в Абу Даби, предаде БТА, като се позовава на Bloomberg. 

„В момента добивът ни е под 10 милиона барела на ден", каза той. Агенцията не уточнява с колко е превишен показателят.

В споразумението за свиване на добива, прието на 30 ноември в ОПЕК, Саудитска Арабия се ангажира от 1 януари 2017 година да премахне от пазара 486 000 барела дневно. Кралството е най-големият производител на черно злато в картела. През ноември, по данни на организацията, страната е произвеждала 10,512 милиона барела на ден.

Саудитският министър прогнозира, че дефицит на петролния пазар ще възникне след две-три години, а към 2040 година световното търсене на черно злато може да нарасне с 40 процента.

Според него през 2017 година търсенето на петрол ще нараства с над 1 милиона барела на ден на фона на решенията на ОПЕК. Така пазарът ще постигне баланс по-бързо от очакваното.

В кулоарите на същия форум генералният секретар на ОПЕК Мухамед Баркиндо пък изказа предположение, че световното търсене на суровината ще се повишава с 1,2-1,3 милиона барела дневно благодарение споразумението са съкращаване на добива.

Кувейтският министър на петрола Есам Абдулмохсен ал Марзук информира от Абу Даби, че страната му е намалила добива със 133 000 барела вместо със съгласуваните 131 000 барела на ден.

В резултат доведохме равнището на производството до 2,7 милиона барела дневно, посочи той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още