IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сингапурската компания, която се превръща в лидер на пазара на захар

От 2015 г. насам Wilmar International е купила захар за 2,3 млрд. долара, достатъчно, за да напълни 3 хил. плувни басейни с олимпийски размери

17:10 | 25.03.17 г.
<p>
	<em>Рафинерия за сурова захар. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Рафинерия за сурова захар. Снимка: Архив Ройтерс

Нова сила в търговията със захар купува безпрецедентни количества от суровината на борсата в САЩ, предизвиквайки объркване на един от най-волатилните пазари за суровини в света, разказва Wall Street Journal.

Става въпрос за Wilmar International, базирана в Сингапур земеделска компания, чиито основни акционери включват семейството на малайзийския милиардер Робърт Куок и базираната в Чикаго Archer Daniels Midland. Wilmar, създадена преди 26 години, е един от най-големите производители на палмово масло в света, но е сравнително нова в бизнеса със захар.

Миналата седмица Wilmar е договорила закупуването на сурова захар за 512 млн. долара при изтичането на популярни фючърси на американската борса ICE Futures.

Wilmar е уредила десетки хиляди фючърсни договори и събира суровината от пристанища в Южна Америка и други места. Компанията е купила над 6 млн. тона захар по този начин от 2015 г. насам, достатъчно, за да напълни 3000 плувни басейни с олимпийски размери. Сумата, платена за суровината, възлиза на 2,3 млрд. долара.

Ефектите от действията на Wilmar е дискутирана тема сред трейдърите. В един момент през 2015 г., когато цените на захарта достигат няколкогодишен минимум заради световно презасищане, Wilmar купува толкова много, че според трейдърите така компанията ефективно е заличила глобалното свръхзасищане през същата година. След това обаче цените на захарта се вдигат над два пъти.

Когато цените се повишават през септември миналата година, Wilmar променя курса си и продава излишната захар, която притежава, на други трейдъри. Цените на суровината потъват с 24% през следващите месеци.

Всички следяха тях“, казва Бруно Лима, ръководител на отдела за захарта и етанола в брокерската къща INTL FCStone в Бразилия. Миналата седмица трейдърите и анализаторите проучват внимателно последната покупка на Wilmar и дали тя представлява положителен сигнал за търсенето на захар. Цените са се вдигнали още повече оттогава насам.

Wilmar, която навлиза в бизнеса със захар през 2010 г., притежава плантации, мелници и рафинерии за захарна тръстика, основно в Азия. Тя търгува и със захар, купувайки сурова захар и продавайки я на рафинерии в целия свят. Миналата година компанията е управлява 13,5 млн. тона захар, което представлява около 8% от световното производство. Според някои анализатори Wilmar вероятно в момента е най-големият търговец на захар в света.

Размерът и мащабът на компанията обаче предизвикват опасения сред някои трейдъри, че тя може да контролира голяма част от търгуемата захар в света и да влияе на цените. Около две трети от световното производство на захар се употребява в страните, които го произвеждат, а останалото се търгува на международно ниво.

Жан-Люк Бобу, 48-годишен французин, който управлява бизнеса със захар на Wilmar, казва, че няма доказателства, че търговията на компанията се отразява на пазарните цени. Това „до голяма степен е невярно мнение“, казва той в скорошно интервю. „Захарта е изключително фрагментирана суровина, с много голям брой играчи по света“.

Макар че покупките и продажбата на захар от Wilmar в някои случаи изглежда сякаш предшества ръста и спада на цените, Бобу казва, че „няма ясна връзка“ между двете. През последните няколко десетилетия цените на захарта са се насочвали и в двете посоки, когато е имало големи физически доставки, добавя той.

Бобу казва, че Wilmar доставя и продава по-голямата част от суровата захар, която купува, на рафинерии в Азия и Близкия изток, където потреблението расте. Този вид търговия обаче често постига малка печалба, когато се включат разходите за доставки и други разходи, казва той. „Има много малък марж, а понякога дори нулев“.

През 2016 г. подразделението за захар на Wilmar отбелязва ръст от 33% на приходите на годишна база до 5,9 млрд. долара, „забележителни резултати“ според компанията, отчасти заради по-високите цени на захарта. Компанията е спечелила 125 млн. долара от бизнеса със захар миналата година с марж на печалбата от 2,1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още