IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спад в резервите в САЩ и данни от Китай насърчават цените на петрола

Генералният секретар на ОПЕК Мохамед Баркиндо изрази увереност в перспективите пред планираното понижение на добива в картела

10:38 | 19.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола растат в сряда, подкрепени от спад в резервите в САЩ и по-нисък добив на суровината в Китай, съобщава Investing.com. Нагласите бяха подобрени и след изявление от страна на ОПЕК за планирано понижение на добива.

Малко по-слабият долар също насърчава цените, тъй като прави суровината, деноминирана в долари, по-евтина за притежателите на други валути.

Американският лек суров петрол WTI и европейският бенчмарк Брент поскъпват с по над 1% и се търгуват на нива съответно 50,88 долара и 52,28 долара за барел към 10:20 часа българско време. 

Във вторник вечерта Американският петролен институт обяви, че запасите в САЩ са се понижили с 3,8 млн. барела до 467,1 млн. барела през седмицата до 14 октомври.

По-късно днес, в 17:30 часа българско време, ще излязат официалните данни на Администрацията за енергийна информация.

Трейдърите казват, че търговията с петрол е била подкрепена от изказването на Мохамед Баркиндо, генерален секретар на ОПЕК. Той заяви, че е уверен за перспективите пред планираното понижение на добива в картела. На 30 ноември във Виена организацията трябва да уточни детайлите по предварителната договорка, постигната в края на септември в Алжир. „Оптимист съм, че ще имаме решение“, каза Баркиндо.

В доклада за БВП на Китай имаше и информация, която според трейдърите е насърчила цените на суровината. През септември в Китай обработеният суров петрол е нараснал с 2,4% на годишна база, докато през същия период производството се е понижило с 9,8%, което е най-резкият спад от 19 месеца.

Още новини и анализи за петролния пазар четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:06 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още