IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът на запасите в САЩ подкрепи цената на петрола

Глобалните пазари оценяват събитията в Либия и Нигерия и възможностите за възстановяване на добивите след прекъсванията

09:38 | 22.09.16 г.
<p>
	Глобалните петролни пазари все още страдат от свръхпредлагане. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Глобалните петролни пазари все още страдат от свръхпредлагане. Снимка: архив, Ройтерс

Фючърсите на петрола поскъпват в ранната търговия в Азия заради спада на запасите в САЩ за трета поредна седмица, съобщава MarketWatch.

Фючърсите на лекия американски суров петрол със срок на доставка през ноември поскъпва с 0,48 долара, или 1%, до 45,82 долара за барел. Ноемврийските контракти на сорта Брент добавят 0,5 долара, което също е 1%, до 47,33 долара за барел.

Американската Администрация за енергийна информация съобщи снощи, че през седмицата до 16 септември запасите от суров петрол на САЩ са намалели с 6,2 млн. барела до 504,6 млн. барела – най-ниско ниво от 12 февруари насам.

Петролните резерви на САЩ обаче са все още с 11% над нивата от миналата година, отчита администрацията.

“Сравнително силната активност на рафинериите по това време на годината оказва натиск върху запасите от суров петрол”, коментира компанията за проучвания S&P Global Platts.

Според компанията през миналата седмица през рафинериите са минавали по около 16,6 млн. барела дневно, което е с 941 млн. барела повече в сравнение със средното за последните пет години ниво.

Анализатори обаче предупреждават, че глобалните петролни пазари все още страдат от свръхпредлагане. През последните месеци добивите на ОПЕК се увеличиха заради рекордното производство на Саудитска Арабия и увеличаващите се доставки от Ирак и Иран.

Глобалните пазари освен това оценяват и събитията в Либия и Нигерия от последните седмици. Част от добивите там се възстановяват след продължителното прекъсване, посочва Майкъл Уитнър от Societe Generale. Според него само времето ще покаже каква част от добивите от двете страни ще бъдат трайно възстановени.

В сряда петролен танкер замина от либийското пристанище Рас Лануф за Италия, което е първият износ от терминала от 2014 г. насам. Либийската National Oil Corp. насърчава антиправителствените военни групировки да се оттеглят от още две находища. Групата изчислява, че до 1 година може да възстанови добивите до 1,2 млн. барела дневно, ако обаче правителството осигури необходимите бюджети.

Предстои и срещата на държавите от ОПЕК, на която ще се обсъждат възможностите за намаляване на добивите на черно злато. Повечето от наблюдателите на пазарите обаче остават скептични дали ще се предприемат някакви конкретни действия предвид и напрежението сред някои от членовете на картела. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още