IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Срещата на ОПЕК: Очаква се сделка без възражения

Срещата на картела, на която ще се решава удължаването на поразумението за съкращаване на добивите на петрол, вероятно ще мине безболезнено

18:25 | 23.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ОПЕК вероятно ще се съгласи да удължи действието на споразумението за съкращаване на добивите на петрол, съобщава Ройтерс, като се позовава на коментари на делегати, които ще участват в срещата на картела тази седмица.

Де факто лидерът на ОПЕК – Саудитска Арабия, подкрепя удължаването на срока с 9 месеца, защото се стреми да ускори възстановяването на пазара и да предотврати спада на цените на петрола под 50 долара на барел.

В понеделник саудитският министър на енергетиката Халид ал-Фаали спечели подкрепата на втория по големина и най-бързо развиващ се производител на ОПЕК – Ирак, за деветмесечно удължаване и заяви, че не очаква никакви възражения от другите страни.

Съюзникът на Рияд от Персийския залив – Кувейт, заяви във вторник, че не всички членки на ОПЕК са искали удължаване на споразумението до март 2018 г. Повечето делегати обаче очакват безболезнена среща в четвъртък.

„Прогнозите на саудитския министър на петрола изглеждат точни и не се очакват сериозни възражения, ако въобще има такива“, коментира делегат, пожелал анонимност, тъй като не му е позволено да говори с медиите.

Друг източник на Ройтерс казва, че срещата ще протече гладко, като ОПЕК ще наблюдава тенденциите при развитието на шистовите залежи в САЩ.

Не липсват и мнения, според които допълнително едногодишно удължаване на срока за ограничаване на добивите на петрол е малко вероятно да спечели широка подкрепа.

ОПЕЩ се събира във Виена в четвъртък, за да обмисли дали да удължи сделката, постигната през декември, според която 11 държави, включително и такива извън картела, се съгласиха да намалят добивите на черно злато с около 1,8 млн. барела дневно.

Решението подкрепи ръста на цените до около и над 50 долара за барел, което даде фискален тласък на големите държави производителки. Това стимулира обаче и ръст в шистовата индустрия на САЩ, което забавя ребалансирането на пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:13 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още