IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Увеличеният добив в Либия повлия негативно върху цените на петрола

Нарастващото производство на страната засилва опасенията около ръста и в САЩ

10:06 | 31.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се понижават в сряда, след като нарастващото производство в Либия засили опасенията около нарастващия добив и в САЩ, който подкопава усилията на ОПЕК да намали квотите си, за да подкрепи затягането на пазара, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху петрола сорт Брент се понижават с 47 цента, или 0,90%, до 51,77 долара за барел, а върху американския суров петрол – с 47 цента, или 0,95%, до 49,19 долара за барел към 9:54 ч. българско време.

Според трейдърите спадът в цените се дължи на по-високото производство в разкъсваната от конфликти Либия, което засилва непрекъснатия ръст на добива и в САЩ.

Очаква се петролното производство в Либия да се увеличи до 800 хил. барела на ден тази седмица, заяви държавната National Oil Corporation в понеделник.

Това вероятно ще подкрепи и износа на страната. Данните за доставките в Thomson Reuters Eikon показват, че без износа по тръбопроводи Либия е доставила средно 500 хил. барела на ден суров петрол от началото на годината досега спрямо само 300 хил. барела на ден средно през 2016 г.

Нарастващият добив и износа на Либия засилва и увеличаващото се производство в САЩ, което, основно заради шистовите петролни сондажи, е скочило с над 10% от средата на миналата година до над 9,3 млн. барела на ден.

„Либийското и шистовото производство на петрол изглежда са завладяли съзнанието на трейдърите снощи. Това съвпада с усещането ми, че става въпрос изцяло за резервите и свързаното с тях прекомерно предлагане на пазарите на суров петрол в момента“, казва Грег МакКена, главен пазарен стратег в брокерската къща AxiTrader.

Нарастващият добив от САЩ и Либия подкопава усилията на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и други производители, включително Русия, за затягане на свръхзаситения пазар, понижавайки добива с около 1,8 млн. барела на ден до края на март 2018 г.

„Резервите са поне със 170 млн. барела над средното ниво за 2011-15 г. Затова доближаването до тази цифра през следващите няколко седмици изглежда оптимистично“, казва Сукрит Виджаякар, директор на енергийната консултантска къща Trifecta.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още