IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зависимостта на китайската икономика от вноса на петрол расте

Потреблението на петрол в световен мащаб ще се увеличава с 1,5% годишно, изчисляват от CNPC

13:49 | 16.01.17 г.
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

През 2016 година потреблението на петрол в Китай се е повишило с 2,8% до 556 млн. тона, като 200 млн. тона са от собствено производство, съобщава руската информационна агенция ТАСС, като се позовава на данни на китайската държавна компания CNPC.

Делът на вноса в структурата на потреблението се повишава с 5 процентни пункта до 65%, става ясно още от публикацията.

От компанията очакват тази зависимост на страната от вносен петрол да се повишава и през следващите години, което ще бъде породено от увеличеното потребление на суровината. Очакванията на CNPC са потреблението на петрол през 2017 година да се увеличи с 3,4% до 594 млн. тона, допълва Ройтерс.

Според агенцията фактор относно потреблението на петрол в Китай ще е доколко на малките рафинерии в страната ще бъде позволено да внасят суровината.

Китайската компания прогнозира още възстановяване на петролните пазари през 2017 година и цена на суровината от около 58 долара за барел (за сорта Брент). Като цяло потреблението на петрол в световен мащаб ще расте - с по около 1,5% годишно.

Така през 2020 година глобалното потребление на петрол ще бъде към 13,7 млрд. тона годишно, допълва ТАСС. С висок темп обаче ще расте и потреблението на алтернативната енергия - средно с 9,6 на сто годишно. Потреблението на ядрената енергия ще расте с около 1,8% годишно.

Случващото се на петролните пазари можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още