IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото изпрати седмицата с понижение

В петък търсенето на златото като инвестиция убежище се понижи на фона на сравнителното стабилизиране на ситуацията около Deutsche Bank

10:32 | 03.10.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цената на златото се повиши леко по време на азиатската търговия, като едноседмичната ваканция в Китай понижава активността в региона, а инвеститорите очакват данните за заетостта в петък, съобщи Investing.com.

На платформата Comex от борсата New York Mercantile Exchange фючърсите върху златото с доставка декември се повишават с 0,08% до 1 318,15 долара за тройунция към 9:50 часа българско време.

През миналата седмица ценният метал поевтиня с 1,79%, като пазарите продължиха да спекулират за това, кога Федералният резерв на САЩ би повишил лихвените проценти. В петък златото поевтиня с 0,55% и финишира на ниво 1 313,80 долара за тройунция.

През последния ден от седмицата търсенето на златото в качеството му на инвестиция убежище се понижи. В петък акциите на германската банка Deutsche Bank се възстановиха, след като се появи информация, че Министерството на правосъдието в САЩ и банката да се договорили за свиване на глобата от 14 млрд. до 5,4 млрд. долара.

Обикновено златото поскъпва по време на политическа или икономическа несигурност заради очакванията, че благородният метал ще успее да запази стойността си за разлика от други активи.

Също на платформата Comex в петък фючърсите върху среброто изпратиха седмицата на ниво 19,22 долара за тройунция, а медта финишира на ниво 2,212 долара за паунд.

През уикенда излезе индексът на мениджърите по поръчките (PMI) на Китайската федерация по логистика и поръчки и Националната статистическа служба, чиято стойност беше 50,4 пункта през септември, каквито бяха и очакванията.

Очаква се почивните дни в Китай по случай т.нар. Златна седмица да забавят активността в региона. Китай е най-големият потребител на мед в света с около 40% от глобалното потребление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
dr.5rov
преди 7 години
Очаква се Китай да обяви официално златните си резерви. Сега, когато юана стана официално и световна валута, ще е интересно да видим как това може да повлияе пазара на ценни метали и дали изобщо ще го повлияе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още