IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото прекрати двуседмичната губеща серия

Цената на благородния метал се повлия от разочароващите данни за ръста на американската икономика през второто тримесечие

09:58 | 01.08.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цената на златото се повиши рязко в петък и затвори сесията близо до тригодишен връх, след като нови макроикономически данни показаха, че американската икономика е нараснала по-бавно от очакваното. Това накара пазарните участници да понижат очакванията си за евентуално повишение на лихвените проценти от страна на Федералния резерв на САЩ, съобщи Investing.com.

Златото с доставка през декември на платформата Comex в Ню Йорк поскъпна до 1 362 долара за тройунция, най-рязкото повишение от 11 юли, след като финишира на ниво 1 362 долара за тройунция, като поскъпването възлезе на 16,30 долара (1,22%).

В понеделник към 9:30 часа българско време ценният метал поевтинява с 0,25% до 1 354,05 долара за тройунция.

Предварителните данни от министерството на търговията в САЩ показаха, че икономиката е нараснала с 1,2% годишен темп на ръст през второто тримесечие, което беше далеч под очакванията за около 2,6%. Ръстът през първото тримесечие беше ревизиран надолу от 1,1% до 0,8%.

Разочароващите данни понижиха вероятността за скорошно повишение на лихвите от страна на Фед. Според пазара на фючърсите върху федералните фондове шансът за затягане на паричната политика през септември е 12%. Вероятността за декември е 33%.

Доларовият индекс, който измерва силата на американската валута спрямо шест други валути, се понижи до петседмично дъно на ниво 95,34 пункта. 

В петък дневното понижение възлизаше на 1,2%, а седмичното – на 2,1 на сто.

Слабият долар обикновено е от полза за цената на златото, тъй като благородният метал става привлекателен като алтернативен актив. Освен това суровините, деноминирани в долари, стават по-евтини за притежателите на други валути. В сряда миналата седмица Фед остави лихвите без промяна и заяви, че рисковете пред краткосрочните икономически перспективи са се понижили. Централната банка обаче не сигнализира ясно дали има намерение да повишава лихвените проценти до края на тази година.

Цената на златото реагира на промени в лихвените проценти и постепенно повишение на ставките е по-малка заплаха за цените на благородния метал отколкото серия от няколко повишения.

За седмицата златото поскъпва с 33,30 долара (1,96%) и прекрати двуседмичната губеща серия. За месеца цената се повиши с 3%.

От началото на годината златото поскъпна с близо 26%.

По-рано през юли цените скочиха до двугодишен връх от 1 377,50 долара за тройунция заради опасенията за глобалния растеж след изненадващите резултати от британския референдум.

Също на платформата Comex фючърсите върху среброто с доставка през септември поскъпнаха в петък с 0,77% до 20,34 долара за тройунция. За седмицата поскъпването е 46,5 цента (1,57%), а за юли – 9,7%.

Медта с доставка септември поскъпна с 1,2 цента (0,57%) в петък и финишира на ниво 2,221 долара за паунд. За седмицата индустриалният метал поевтиня с 2 цента (0,63%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:26 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още