IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото се закрепи над 1 200 долара за тройунция

Жълтият метал запази позиции над ключовата граница след седмичното отстъпление на долара с близо 2%

09:29 | 20.04.15 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Златото се закрепи над 1 200 долара за тройунция

Цената на златото се покачи над 1 200 долара за тройунция в петък, след като пазарните участници продължиха да получават разнопосочни сигнали относно бъдещето на лихвените проценти на Федералния резерв на САЩ.

Златните фючърси с доставка през юни поскъпнаха с 0,43% до 1 203,10 долара за тройунция към края на търговията. Въпреки ръста от петък обаче стойността отстъпи леко с 0,12% за седмицата, прекратявайки четирите поредни седмици на покачвания.

Министерството на труда съобщи в петък, че инфлацията в САЩ ce e ускорила с 0,2% през миналия месец, съвпадайки с резултата през февруари. 

Базисната инфлация, която изключва разходите за храна и енергия, се ускори с 0,2% месечно през март и с 1,8% на годишна база – най-големият ръст от октомври.

По-рано данните от началото на седмицата показаха, че продажбите на дребно в САЩ за март са останали под очакванията. Друга статистика пък отчете по-голям от прогнозния спад в промишленото производство през първото тримесечие.

Доларовият индекс ICE, който измерва силата на зелените пари спрямо кошница от шест основни валути, cпадна c 0,27% в петък, за да достигне 97,62 пункта към края на търговията. Индексът приключи седмицата с отстъпление от 1,9%.

Цената на златото остава относително стабилна в последните седмици на фона на спекулациите, че Фед може да забави покачването на лихвените проценти, след като наскоро серия от икономически данни охладиха оптимизма за възстановяването отвъд Океана.

Междувременно сребърните фючърси с доставка през май завършиха петъчната сесия с отстъпление от 0,34% до 16,22 долара за тройунция. За седмицата сребро изгуби 0,93%, отчитайки трето поредно седмично понижение.

Фючърсите върху медта с доставка през май пък отстъпиха с 0,63%, за да се установят при 2,792 долара за паунд. Въпреки това червеният метал поскъпна с 1,46% за седмицата на фона на спекулациите, че Китай може да въведе допълнителни мерки за стимулиране на икономиката след забавянето в началото на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:42 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 43 rate down comment 11
sssaaa
преди 9 години
Отново ще повторя някои мои виждания за цената на златото през 2015г. Очаквам да достигне цена от 1350$ през тази година, където еврото ще достигне паритет спрямо $. Очаквам през 2016г. еврото да се стабилизира спрямо долара, където ще видим и по-ниски нива на златото в евро, но не и в $. Следващият голям стартов бум на златото в $ и евро очаквам през 2017-2018г., където ще видим трайни нива от 2000$
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 36 rate down comment 9
dr.5rov
преди 9 години
Златото вероятно ще бъде още дълго на тези и на по-ниски нива, поне докато не се спука някой и друг балон. Неприятното за нас е, че в евро цената му си расте и както вървят нещата може и да продължи да расте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 37 rate down comment 9
michaelis
преди 9 години
ами повече не могат да се върнат на нормално ниво от 3% те ако го направят това нещо и са довиждане, така е като държиш лихвите ниски повече от 10г. и в един момент всички се приспособяват към тях да ама сега греда и то голема, че и не върви тая пуста икономика на тея нива, ееееми и печатиха като побъркани ...... ужс ..... и така докато не падне палатката па после ше видиме ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 42 rate down comment 9
Jorkata
преди 9 години
При тоя силен долар вдигането на лихвите ще е самоубийство... пак ще печатат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 45 rate down comment 9
michaelis
преди 9 години
и да вдигнат и да не вдигнат златото остава по-ценно от тяхните лихви защото си запазва покупателната стойност във времето и се обезценява хартията, квото и да праат квото и да струват това е пътя ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 39 rate down comment 8
sssaaa
преди 9 години
Лично аз не вярвам да вдигнат лихвите, но ако го направят въобще през 2015г., то няма да е с повече от 0,25%. И в крайна сметка каква полза от тези 0,25%, златото едва ли ще падне с поовече от 2%? Пазарите отдавна според мен са отчетели този скок с 0,25%, но тук по интересното е какво ще се случи със златото, ако все пак няма повишение на лихвите до края на годината? Според мен ще имам скок с около10% още през Q3,2015 от сегашната му цена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 37 rate down comment 9
nobel
преди 9 години
За относително скъпото злато значение има и това, че доларът е евтин. Евтиният долар оказва също "положително" влияние върху цената на петрола. Както знаем - всичко е относително.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още