IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германските фирми искат да разкрият нови 450 000 работни места през 2017 г.

В момента в страната се води истинска война за квалифициран персонал

13:24 | 28.11.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>снимка: архив Ройтрес</em></p>

снимка: архив Ройтрес

В Германия особено голямо е търсенето на кадри в областта на здравеопазването и грижите, а също и в областта на образованието, показва изследване на Федералната асоциация на търговските палати в Германия (Deutscher Industrie- und Handelskammertag – DIHK), цитирано от Bild.

В тези области компаниите фирмите възнамеряват да създадат над 150 000 работни места през следващата година. В областта на търговията и на гастрономията могат да се разкрият 100 000 места, а в индустрията – 30 000 места.

Генералният директор на DIHK Мартин Ванслебен заяви пред Bild, че трудовият пазар продължава да се развива добре. Според него най-големият риск за предприятията е липсата на квалифициран персонал. По думите му това води до засилено търсене на такива кадри от страна на германските фирми. „Предприятията искат да си подсигурят квалифициран персонал, тъй като този проблем ще става все по-голям“, добави Ванслебен.

Поради високото търсене на персонал индустриалните и търговските камари в Германия ще засилят ангажиментите си по интегриране на бежанците чрез образование и преподаване на занаяти. Председателят на DIHK Ерик Швaйцер заяви, че ще бъдат инвестирани нови 15 млн. евро за интегриране. Досега от DIHK са вложили 20 млн. евро в такива мерки. 

Швайцер похвали доброто сътрудничество на отделните райони с трудовите посредници, професионалните училища, градовете, общностите, а също и доброволните сътрудници. Слабото звено си остава езиковото обучение. Немският, който се преподава в интеграционните курсове, не е достатъчен за предлагащите работа, добави председателят на DIHK.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
Предприятията искат да си подсигурят квалифициран персонал, тъй като този проблем ще става все по-голям,Аха , за максимум 8 евро на час...швабският пинтилък и лакомия нямат лимити !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още