IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

119,7 млн. евро е платил Мтел за blizoo *

Операторът с 27-мо поредно тримесечие на спад на финансовите резултати

16:57 | 20.10.15 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

119,7 млн. евро е цената, която българският мобилен оператор Мтел е платил за кабелния оператор blizoo. Това става ясно от  отчета на Telekom Austria Group, част от който е концернът, за финансовите резултати на групата за третото тримесечие на годината.

Към 30 септември вече е платена цена от 35,4 млн. евро. Освен това Мтел поема и дълг на blizoo в размер на 84,3 млн. евро, представени в статия "други нетекущи активи".  

 На 28 септември приключи придобиването на кабелния оператор Blizoo България, чиито резултати ще бъдат напълно консолидирани в четвъртото тримесечие на 2015 г. Придобиването на втория по големина оператор на фиксирани линии ще подсили позицията на „Мобилтел“ на пазара на фиксирани линии.

Иначе компанията отчита 27-мо поредно тримесечие на спад на приходите и сравнимата печалба преди лихви, данъци, обезценка и амортизации (EBITDA) на годишна база отчита през третото тримесечие Намалението започва от първото тримесечие на 2009 г. насам. За последно операторът отчете ръст на приходи и печалба на годишна база през четвъртото тримесечие на 2008 г. 

През третото тримесечие на 2015 г. приходите продължават да падат, този път с 5,8% от 93,7 млн. евро година по-рано до 88,3 млн. евро. 

Спадът на приходите от месечните такси и трафик, основно в резултат от силния ценови натиск в бизнес сегмента, е само частично компенсиран от по-високите приходи за взаимно свързване, става ясно

Сравнимата печалба преди лихви, данъци, обезценка и амортизации (EBITDA) също спада и възлиза на 34,4 млн. евро при 37,6 млн. евро за третото тримесечие на 2014 година.

За разглеждания период компанията е направила инвестиции от над 14 млн. евро.

Българският телеком отчете спад от 5 на сто на приходите си за първата половина на 2015 г. до 173,6 млн. евро. Сравнимата печалба преди данъци, такси и амортизация за същия период отбеляза спад от 11,8% до 66,8 млн. евро. 

За деветмесечието от началото на годината досега спадът в приходите е от 5,2 на сто от 276,4 млн. евро до 261,9 млн. евро. Спадът на EBITDA пък е с 10,8 на сто от 113,4 млн. евро до 101,2 млн. евро.

През третото тримесечие на 2015 г. българският сегмент остава негативно засегнат от слабото макроикономическо развитие и ожесточената конкуренция на мобилния пазар, става ясно от отчета.

Иначе компанията отчита ръст на броя клиенти и в мобилния, и във фиксирания сегмент. Клиентите на мобилния интернет са се увеличили с над 30 на сто, а повече от 50 процента ръст има при ТВ абонатите.

Телекомът е увеличил пазарния си дял на мобилния пазар спрямо същия период на миналата година и той е 38,6 процента. В мобилния сегмент българският телеком регистрира повече клиенти на мобилни гласови услуги, които са се увеличили с 3,9 процента до близо 4,3 милиона души. Средното потребление на минути от клиент се е повишило с 4,3 на сто спрямо същия период на миналата година, като средният месечен приход от абонат е 5,6 евро. При мобилния интернет увеличението на клиентите е 32,8 процента, с което Мтел отчита над 300 хил. абонати в този сегмент.

На фиксирания пазар компанията регистрира ръст от 32,7 на сто при фиксираните линии за достъп, които през третото тримесечие на 2015 година са над 200 хил.

Най-голямо във фиксирания сегмент е увеличението, което Мтел има при ТВ абонатите. От 80 700 през същия период миналата година те са достигнали до над 124 хил., или с 53,8% повече, което се дължи преди всичко на сателитната телевизия, която компанията предлага от септември 2014 г.

Средният приход от фиксирана линия е 11,5 евро, показва докладът. В него се посочва, че Мтел допълнително ще засили ролята си на фиксирания пазар след интеграцията на кабелния оператор blizoo и неговото консолидиране във финансовите резултати за следващото тримесечие на 2015 г.

Сделката за придобиването на blizoo, която беше одобрена преди месец от Комисията за защита на конкуренцията, прави Мтел най-голямата компания в България по брой клиенти на фиксиран интернет и втората по големина по брой клиенти на ТВ услуги. 

Telekom Austria Group, от която Мтел е част, отчита стабилни резултати за деветмесечието. EBITDA на групата се е увеличила с 1,7 на сто до близо 1,052 млрд. евро. Клиентите на мобилни и фиксирани услуги на групата също нарастват със съответно 1,4 и 7,8 процента въпреки лекия спад от 1,2 на сто на общите приходи, причинен основно от разходи по валутни операции.

През третото тримесечие групата финализира три сделки за придобивания, които показват стремежа ѝ за разрастване в Източна Европа. Освен придобиването на blizoo от Мтел, Telekom Austria Group придоби словенския фиксиран оператор Amis, а притежаваният от групата Vip Operator в Македония получи разрешение да се слее с дъщерното дружество на Телеком Словения в страната - ONE.

*Актуализирано в 21,35 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
Xman1
преди 8 години
Дано да оцелеят някои от малките доставчици на Интернет... че аз от голям доставчик с "ГОЛЕМИ" обещания, се върнах пак на малкия доставчик с уж по бавния Интернет... който в крайна сметка се оказа и по бърз. Нашия квартален ЛАН се поддържа от 1 човек, той прави всичко и за часове оправя нета... големия доставчик го чаках с дни, да ми обърне внимание евентуално. Освен това имаше лоша комуникация между "телефонистката" и този който ремонтира кабелите. Това окрупняване на Интернета, ще доведе до по лоша услуга и по високи цени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 1
khao
преди 8 години
след като бях клиент на Мегалан преди, после се подлъгах да стана на Мтел заради тях .... голяма грешка, разбрах го още докато ги чаках 2 седмици да дойдат да окабелят, но пък си плащаш първата месечна вноска като пич.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 1
vzhekoff
преди 8 години
Нищо няма да избиват - надуват си баланса за пред "инвесторите". Виж, че само реват - нямало ръст, нямало ръст. Нокой не гледа ефективност. Ще я повъртят, повъртят и нищо чудно да я продадат след 4-5г. Виж какво направиха с Мегалан. Беше приличен доставчик, а сега е пропита от фирмената им "култура". Тръгнали са по пътя на БТК - накрая ще се събудят с огромни дългове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 3
abdul
преди 8 години
Хич даже не се бъзикат. Купуват доставчици, за да сложат "ухо" на пазара на дребно. После ще има байл аут от държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
kalendar
преди 8 години
тия се бъзикат...Колко години ще го избиват това????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
stota4kata
преди 8 години
закривай
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още