IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Pcloud предизвиква хакерите: Разбийте новата ни криптоуслуга pCloud Crypto

Служителите на компанията нямат достъп до данните и ако потребителят загуби паролата си, от pCloud не могат да възстановят данните му

11:57 | 29.09.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: pcloud.com</em></p>

Снимка: pcloud.com

Швейцарската компания с българско IT ноу-хау pCloud предизвиква хакерите от цял свят да разбият новата ѝ услуга pCloud Crypto, която криптира файловете на потребителите, обяви главният изпълнителен директор на компанията Тунио Зафер пред журналисти.

На сайта на швейцарската компания всеки желаещ може да намери информация за предизвикателството, включително папка с криптирани файлове. Този, който успее да ги декриптира, ще получи награда в размер на 20 000 долара.

По думите на Зафер предизвикателството не се извършва в тестова среда, а директно в системата на компанията. На хакерите се дава тримесечен срок да разбият pCloud Crypto.

pCloud е компания, предоставяща решения за съхранение и споделяне на файлове в облака, а по думите на главния изпълнителен директор е седмата в света облачна услуга по големина, нареждайки се след гигантите в сферата.

Новата ѝ услуга pCloud Crypto стартира работа днес и целта ѝ е да съхранява файловете на потребителите максимално сигурно. Това се случва чрез специално криптиране на информацията, достъп до която има само нейният създател.

От компанията твърдят, че нейните служители нямат достъп до данните и не могат да видят реалните файлове. Освен това pCloud не може да предоставя разшифрована информация на властите, допълва Антон Титов, главен технически директор на компанията. Недостатък на услугата е, че ако потребителят загуби паролата си, от pCloud  не могат да възстановят данните му.

Самото криптиране става чрез копиране на важните файлове в специална папка, в която информацията се криптира и се качва в сървърите на компанията.

По думите на Зафер в момента услугите на pCloud използват 2,5 млн. потребители, но целта на фирмата е броят им да нарасне до 20 млн. до края на 2016 г.

Сред целите на компанията е да отвори офиси и в други точки на света, като за момента не планира първично публично предлагане. Такова може да се случи след постигането на целта за броя потребители, уточни главният изпълнителен директор на pCloud. В момента компанията оперира в България, азиатските държави, в САЩ, Бразилия, Европа и Турция. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
fnif
преди 7 години
20 000$ или 100 000$ не е важно като какъв ще ги изкараш, а за колко време ще ги изкараш!!! Освен това пароли се "разбиват" най-вече с кражба! А не с "интелигентно" декриптиране на шифроващия алгоритъм!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
ptodorov0
преди 8 години
redcretin, трудна работа, самия ключ за decrypt-иране(разкодиране) на информацията е паролата, която клиента си е избрал, т.е. не се съхранява никъде в сървърите на pCloud, а в главата на клиента. Ако се използва добър алгоритъм за криптиране няма шанс да измислят универсално решение за "докопване" до данните на потребителите, дори от pCloud да подарят на хакерите хард дисковете от сървърите. Преди години работих във фирмата, която в последствие разработи тази услуга и ви гарантирам, че CTO-то няма да допусне да се използва "лесен" encryption стандарт, т.е. по-лесно се изкарват 20 000$ от работа като чистач в софийска градска тоалетна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
redcretin
преди 8 години
20 000 долара... таашак, дайте да видим колко ще загубите когато хакерите се докопат до данните на клиентите ви :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още