IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung търси извънсъдебно решение за патентните спорове

Корейците сключиха крослицензионно споразумение с Google и подобно с Ericsson

12:22 | 27.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Samsung търси извънсъдебно решение за патентните спорове

По всичко изглежда, че 2014 година ще е ерата за Samsung, в която патентните проблеми ще бъдат уталожени.

Изненадващо за цялата индустрия, късно в неделя  корейският производител сключи 10-годишно крослицензионно споразумение с Google, според което те ще си сътрудничат в областта на интелектуалната собственост. Компаниите са се съгласили да предоставят взаимен достъп до притежаваните от всяка от тях патенти, регистрирани по-рано, както и в течение на следващите десет години. Засега финансовият аспект на сделката не се разкрива, съобщава MarketWatch. 

Ройтерс припомня, че двете компании са в близки партньорски отношения от няколко години, след като Samsung бе избрана за производител на Galaxy Nexus и Nexus 10. Въпреки това в бранша се носят слухове, според които Google се притеснява от доминацията на Samsung в Android сегмента. Споделянето на патенти няма да има директно отражение върху потребителите, а основната му цел е защита от патентни атаки от страна на други компании. Google, като собственик на Motorola, може да се възползва от договорката и да влага свободно нови екстри в бъдещите смартфони на производителя.

Едва няколко часа по-късно стана ясно, че  Samsung е сключила подобно споразумение и с Ericsson. Според договор Samsung ще може свободно да ползва патенти на шведския доставчик на телеком оборудване и услуги от областта на GSM, UMTS и LTE стандартите. Въпреки че споразумението е двустранно, шведите ще извлекат финансова изгода. Ericsson ще получи еднократно плащане и продължаващи лицензиозни такси, става ясно от съобщението на компаниите. Печалбата на Ericsson през четвъртото тримесечие на 2013 г. ще се подобри по този начин до 3,3 млрд. крони (почти 375 млн. евро).

Анализаторите засега нямат единно мнение за мирното поведение на Samsung. Както отбелязва технологичният блог Digit, през 2013 г. Samsung Electronics е участвала в 38 патентни дела, заемайки пето място в света по брой патентни съдебни спорове по данни на американската компания Patent Freedom.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още