IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ обмислят дали да позволят телефонни разговори в самолет

Идеята може да срещне съпротива както от потребителите, така и от самите авиокомпании

12:17 | 09.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Пътуващите със самолет са разстроени от все по-малките седалки и поскъпването на билетите, но трябва да се подготвят за нещо също толкова неприятно – възможността някой от пасажерите да не спира да говори по телефона, пише Wall Street Journal.

Правейки изненадваща и вероятно спорна стъпка, американските авиационни регулатори предлагат евентуалното позволяване на провеждането на мобилни разговори по време на полет. Всичко това обаче с две важни уговорки – авиокомпаниите да имат опцията да избират дали да предлагат услугата, а пасажерите трябва да са информирани предварително, че на борда са позволени обаждания.

Въпреки че Министерството на транспорта ще има нужда от години, за да вземе финално решение, ето причината въпросът да бъде засяган и тази промяна наистина да се случи: разговорите във влакове, автобуси и в метрото вече са нещо обичайно, а напредъкът на технологията за безжичен интернет на борда на самолетите предлага все по-добро качество на връзката.

Предложението няма да бъде прието окончателно, докато властите не анализират целия поток от публични коментари, тъй като се очаква мнозина да са против мярката. Авиокомпаниите също могат да наложат вето и министерството може да реши да забрани всички подобни комуникации на борда на самолетите.

Телефонните обаждания технически могат да се случват при някои полети чрез използването на специални Wi-Fi услуги, предоставяни от фирми като Gogo и ViaSat. Повечето смартфони с Android и тези на Apple имат възможност да поддържат разговори през Wi-Fi, а подобни обаждания са достъпни и през услуги като Skype и Google Voice.

Федералните рестрикции и регулацията на полетите обаче все още не позволяват такава комуникация в самолет.

Повече новини за технологии можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още