IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Alibaba съди двама търговци на фалшификати

Искът е за възстановяване на щети за над 200 хил. долара заради продажба на фалшиви часовници Swarovski

09:12 | 05.01.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Китайският гигант в електронната търговия Alibaba съди двама търговци за продажба на фалшиви стоки, предава BBC. Според медията за първи път фирмата предприема правни действия срещу фалшификатори.

Alibaba съди продавачите по подозрения, че предлагат фалшиви часовници Swarovski на нейната платформа Taobao.

Решението е взето само няколко седмици, след като компанията на Джак Ма отново се озова в черния списък на САЩ за продажбата на фалшиви стоки заради неприемливо високото равнище на докладвани фалшификати и пиратство.

Делото срещу двама неназовани продавачи включва иск за 1,4 милиона юана (201 671 долара) заради нанесени щети, съобщиха от компанията. Фалшификаторите са открити при осъществяването на програма за изкупуване, в рамките на която от Swarovski са потвърдили, че продаваните часовници са фалшификати.

При последвалата полицейска акция са били конфискувани над 125 фалшиви часовници на стойност близо 2 млн. юана. Alibaba заявява, че ще продължи да се бори с фалшификаторите и вече разполага със списък с други заподозрени търговци, които ще бъдат изправени пред подобни действия.

„Ние искаме да наложим на фалшификаторите наказание, което заслужават, за да защитим собствениците на марки", каза Alibaba в изявлението си.

Китайският онлайн продавач на дребно и неговият онлайн пазар Taobao отдавна са обвинявани, че предоставят платформата си за фалшифицирани стоки. През май миналата година Alibaba беше изкарана от Международната коалиция срещу фалшифицирането (IACC), която се бори с търговията с фалшификати, след като световни марки поставиха под въпрос възможността на китайската компания да се справи с продажбата на имитации.

Компанията - най-големият онлайн търговец на дребно в Китай, се листна на Нюйоркската фондова борса през септември 2014 г. и счупи рекордите, след като набра 25 млрд. долара. 

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още