IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Четвъртият по пазарна оценка стартъп в света стана още по-ценен

Airbnb успя да привлече нови над 550 млн. долара и се оценява на над 30 млрд. долара

09:52 | 23.09.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Потребители на&nbsp;Airbnb в Ню Йорк протестират срещу законопроекта на щата,&nbsp;който ще забрани на потребителите да публикуват имоти, които могат да се наемат за по-малко от 30 дни. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Потребители на Airbnb в Ню Йорк протестират срещу законопроекта на щата, който ще забрани на потребителите да публикуват имоти, които могат да се наемат за по-малко от 30 дни. Снимка: Ройтерс

Airbnb, четвъртият по пазарна оценка стартъп в света, стана още по-богат. Сайтът за споделяне на домове е успял да привлече поне 555 млн. долара в нов рунд на финансиране при оценка от 30 млрд. долара, предаде Bloomberg. Този кръг все още не в затворен и в крайна сметка може да достигне 850 млн. долара, твърди източник на Quartz, близък до компанията. Тя бе оценена на 25,5 млрд. долара при последния кръг на финансиране. 

Последната информация бе от лятото за ново финансиране от 850 млн. долара до оценка от 30 млрд. долара. Според Wall Street Journal при сделката водещ мениджър е бил Google Capital, основана от Alphabet фирма за венчър капитал, която обикновено осъществява инвестиции във фирми на късен етап. Служители на Airbnb от повече от 4 години също са имали възможността да продадат част от обикновените си акции на инвеститори като част от сделката. Били са продадени акции на стойност около 200 млн. долара.

Сделката има за цел отчасти да облекчи част от натиска компанията да стане публична, тъй като сега тя ще има повече средства, които да влага за експанзия в чужбина, както и да се даде възможност на по-дългосрочните служители да получат пари за част от своите акции, казват източници. Кредитна линия от 1 млрд. долара, получена по-рано през годината, осигурява допълнителни парични резерви за бързо развиващата се, но досега нерентабилна компания.

С оценка от 30 млрд. долара Airbnb става втората по инвестиционна оценка частна компания в Силициевата долина след Uber, който е оценен на 68 млрд. долара.


Create bar charts

Airbnb индикира по-рано, че е малко вероятно да стане публична компания през 2017 г., тъй като е изправена все още пред много регулаторни предизвикателства, преди да има по-ясна представа за своите по-дългосрочни перспективи за растеж и разходи.

Airbnb е изправена пред потенциално опустошителни регулаторни промени в Ню Йорк, неговият втори по големина пазар, където през юни щатския Сенат прие закон, който ще забрани на потребителите да публикуват имоти, които могат да се наемат за по-малко от 30 дни. Хората, които публикуват такива обяви, могат да бъдат глобени с до 7 500 долара.

Airbnb заплаши да съди Ню Йорк, ако губернаторът Андрю Куомо подпише документа. Компанията също така нае лобисти и се опитва да обедини своите наемодатели в масово организирано движение срещу законопроекта на Сената.

Така например на 10 септември Airbnb организира целодневна среща за около 150 от домакините в Ню Йорк в хотел в Манхатън. След отправеното от бившия кмет на Филаделфия Майкъл Нутър приветствие компанията е раздала пощенски картички на присъстващите, окуражавайки ги да пишат на Куомо защо обичат да приютяват хора в домовете си.  

Повече по темата вижте в материала на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Boyan Asenov
преди 7 години
Готина графичка, кефи ме, браво!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още