IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google възражда умните си очила

Новата версия е насочена предимно към предприемачи и корпоративни клиенти

12:20 | 30.12.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Така ще изглеждат новите очила на Google<em>. Снимка: FCC</em></p>

Така ще изглеждат новите очила на Google. Снимка: FCC

Умните очила на Google не са мъртви. Чисто нов модел на Google Glass ще се появи вероятно през следващата година, стана ясно във вторник след публикация на блога 9to5Google. Той се позовава на документация на базираната в Калифорния компания, подадена до  Федералната комисия по комуникациите на САЩ (FCC).

Става дума за ново издание, наречено Google Glass Enterprise Edition, което ще бъде насочено предимно към предприемачи и корпоративни клиенти. Според анализатори това значи, че едва ли може да се очаква устройството да се появи по магазините за крайни клиенти. 

Очаква се новият модел да използва Atom процесор на американския производител на чипове Intel, да има по-дълъг живот на батерията, както и по-добри възможности за връзка.

Дизайнерите също са поработили сериозно. Както може да се види от приложените снимки, вече има възможност за сгъване и удобно прибиране на очилата, когато те не се използват.

Припомняме, че през миналата година компанията прекрати проекта си с тестъри на Google Glass, а в началото на тази година обяви, че  спира продажбите на експерименталната версия на интерактивните си очила Google Glass на фона на критиките, че устройството може да наруши неприкосновеността на личния живот и права в областта на интелектуалната собственост.

След 19 януари интернет гигантът спря продажбата на аксесоара за индивидуални потребители, като отказа обновления за устройствата. Тогава редица анализатори решиха, че устройството ще мине в графата „неуспешен опит“. 

Преди месец обаче се появиха спекулации, че Google разработва три нови модела очила с допълнена реалност. Според информацията на TheInformation.com само един от моделите обаче ще има дисплей, докато другите две устройства ще разчитат на костна проводимост – т.е. ще предават звук в ухото чрез костите на черепа.

Именно костната проводимост бе използвана и в първите очила Google Glass, но под формата на допълнителна възможност за комуникация, в допълнение към дисплея, който показва изображението. Според източниците на изданието очилата с костна проводимост ще се използват за фитнес, а моделът с дисплей е предназначен за корпоративни потребители.

И трите нови устройства се разработват в рамките на проекта Aura, начело на който е Тони Фейдъл, бивш топ мениджър на Apple, работил над създаването на музикалния плеър iPod. През 2010 г. Фейдъл създаде компанията Nest Labs за разработка на умни термостати, която бе придобита от Google за 3,2 млрд. долара през февруари 2014 г. заедно с неговия екип, в който влизат и бивши аудио специалисти от Amazon. 

Снимки на заявените очила вижте в галерията

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още