IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

NY Times: Как Русия набира елитни хакери за своята кибервойна

Руснаците планирали да купят български продукт за блокиране на сайтове за около 1 млн. долара

08:57 | 30.12.16 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

От повече от три години вместо да разчита на военни, работещи в изолирани бункери, руското правителство търси компютърни таланти, като публикува обяви в социалните медии, прави оферти на компютърни програмисти и дори говори открито за издирване на потенциални специалисти в руските престъпни кръгове, пише американският в. New York Times в статия, озаглавена: "Как Русия набира елитни хакери за своята кибервойна".

В материала се разказва, че руското министерство на отбраната е публикувало реклама за набиране на кадри в социалната мрежа ВКонтакте. Специалистите по компютрите, които откликват на рекламата, са зачислявани във фирми, работещи с министерството по договор или в така наречените научни ескадрони, намиращи се във военните бази в цялата страна. Талантлини студенти, които не искат да ходят на задължителна военна служба, може да приемат опцията на научните ескадрони вместо военната повинност. 

В статия във в. "Росийская газета" заместник-министърът на отбраната генерал Олег Остапенко дори казва, че научните ескадрони може да включват хакери с криминално минало.

NY Times разказва, че хакери се набирали дори сред специалистите от фирми за борба с кибепрестъпността. Конкретен пример е този с Александър Вяря. 33-годишният програмист получил оферта да се присъедини към хакерите. Той обаче не я приел.

По време на опита за вербуване Вяря бил поканен през 2015 г. да придружи до София Василий Бровко, изпълнителен директор в руската военнотехнологична компания „Ростех“. Там двамата присъствали на демонстрация на софтуер, чрез който се извършват атаки от типа "атака за отказ на услуга". Тоест при атаката интернет сайтът остава блокиран за потребителите.

Вяря бил експерт в борбата срещу точно такива атаки. Сред клиентите му били Алексей Навални, в. "Ведомости", телевизия "Дожд" и др.

По време на демонстрацията на софтуера бил блокиран достъпът до сайта на украинското министерство на отбраната и на руския новинарски сайт "Слон", разказва Вяра.

След демонстрацията Бровко го попитал как може софтуерът да бъде подобрен и му предложил да работи за тази цел, тъй като руснаците планирали да купят продукта за около 1 милион долара от българите, пише американската медия.

Тогава Вяря отказал офертата. После започнали да го следят и негов приятел в правоохранителните органи го посъветвал на напусне страната. Така се стигнало до пристигането му през август 2015 г. във Финландия, където той подал молба за получаване на убежище.

БТА

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
crazy365
преди 7 години
А спомняте ли си руския учен, който обяви, че Путин е създал биологическо оръжие октопод със 14 пипала. Е, от хиляда лъжи може би все една истина ще открият, но нали знаете приказката за лъжливото овчарче. Според мен обаче тях истината не ги интересува, те просто си я измислят, така е по-лесно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
majnata
преди 7 години
"Или като дойде Тръмп, ще има нови статии?"Разбира се , от миналата година досега не видя ли колко противоречив материал изтече...всичко тече , всичко се променя , статиите са пари бе , човек !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
V.At.
преди 7 години
И защо изведнъж се появи някакъв Александър Вяра, някакви българи /Вяра е типично българско мъжко име/.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
V.At.
преди 7 години
От всичко това разбрах, че Клинтън и Обама не признават загубата на изборите. Добре де, ама нали и колегията гласува за Тръмп. И все пак, ако Русия на Путин е повлияла на изборите, новият президент легитимен ли е или не? Ще има ли прегласуване или не? Или като дойде Тръмп, ще има нови статии?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
vzhekoff
преди 7 години
Бойчо, дотук ли стигна ? :)Скоро ще ни пускате статии от "Строго секретно".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
dr.5rov
преди 7 години
И аз съм гледал много такива американски филми, където разни тайни служби наемат талантливи програмисти и хакери. Дори се сещам за един такъв - Риба меч с Джон Траволта като злия патриот извън контрол.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 4
Iblis
преди 7 години
Ай, стига вече с тая пропаганда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още