IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

София, Варна и Пловдив с най-голям ръст на кибератаките в България

На всяка секунда 12 души в света стават жертва на киберизмами

14:46 | 09.12.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Aрхив Ройтерс</em></p>

Снимка: Aрхив Ройтерс

София, Варна и Пловдив са българските градове с най-голям ръст на кибератаките, сочи проучване на Microsoft и ИТ анализатори в областта на сигурността и кибератаките, проведено между 28 ноември и 4 декември 2016 г. Данните сочат още, че след тези градове се нареждат Перник и Бургас.

Средният брой уникални IP адреси, пострадали от киберпрестъпения у нас, е близо 6000 на ден за изследвания период.

Проучвания на Microsoft сочат, че потребителите, организациите и правителствата в световен мащаб са по-уязвими от всякога, като проблемът с атаките засяга над 1 млн. души всеки ден. На всяка секунда 12 души стават жертва на киберизмами.

Друго проучване - SIRv20, обхващащо периода юли-декември 2015 г., разкрива, че през втората половина на годината рисковете за организациите са нараснали с 9,4% спрямо първата половина на годината.

Само през 2015 г. са открити 430 млн. нови вида зловреден софтуер, сочат данни на BSA. Това е с 36% повече спрямо 2014 г. Проучванията сочат, че компаниите се сблъскват с атаки от опасен софтуер на всеки 7 минути.

Над 1 млрд. архива с лична информация са били откраднати или изгубени през миналата година в следствие на пробиви в бази данни. По данни на IDC световните загуби от кибератаки са повече от 400 млрд. долара през 2015 г.

От Microsoft посочват, че като първа стъпка към защитата си бизнесът трябва да знае какво се намира във вътрешните им ИТ мрежи. Освен това трябва да е сигурен, че софтуерът, който ползва, е оригинален и лицензиран, защото съществува пряка връзка между зловредния софтуер и пиратските и нелицензирани продукти.

Тазгодишно проучване, наречено Global Software Survey, направено сред потребители, ИТ мениджъри и компании, показва, че макар да имат яснота за рисковете, тревожно голям брой организации ползват пиратски софтуер. Анкетираните изпълнителни директори твърдят, че лицензираният софтуер е основно средство за минимизиране на рисковете от зловреден софтуер и кибератаки. Те споделят, че най-големите им притеснения са свързани със загуба на информация и бази данни.

Същото изследване показва, че 60 на сто от служителите са силно загрижени от загубата на данни и посочват този риск като важна причина да използват напълно лицензиран софтуер по време на работа. Но тези опасения не спират опасните практики.

Директори, отговарящи за информационни технологии в компании, споделят, че 15% от служителите инсталират самостоятелно софтуер на компютрите, на които работят. На практика обаче процентът е двойно по-голям. Според проучването 39% от инсталирания софтуер в глобален мащаб е нелицензиран, като тази тенденция се наблюдава и в индустрии, които изискват високо ниво на дигитална сигурност. 25% от компаниите в сферата на банкирането, застраховането и сигурността в света ползват нелицензиран софтуер.

През 2015 г. дневно са били създавани над 1 млн. нови заплахи, сочи последното издание на Internet Security Report на Symantec. Според него рансъмуер* атаките са скочили 35 на сто, а 65% от атаките са засегнали малки и средни фирми. За компании с тези размери, които разполагат с по-малки бюджети, въвеждането на защити е значително по-бавен процес, а финансовите загуби от пробив в системите им могат да са много големи. Една успешна кибератака може да коства средно 11 млн. долара на дадена компания. 

*Рансъмуер (от англ. ransom - откуп) е тип зловреден софтуер (или малуер), който блокира достъпа на жертвите до компютъра им и изисква плащането на откуп.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:54 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още