IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Softbank се доближава до целта си за фонд от 100 млрд. долара

Apple, Qualcomm, Foxconn Technology от Тайван и Sharp Corp. също влизат в проекта

08:48 | 22.05.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

През есента на 2016 г. японският конгломерат Softbank си постави целта да създаде най-големия в света технологичен фонд с около 100 млрд. долара. Сега японският концерн вече набра 93 млрд. долара, предаде Bloomberg. До шест месеца трябва да е постигната и поставената цел. 

„Следващата фаза на информационната революция е в ход и изграждането на бизнеса, който ще направи това възможно, ще изисква безпрецедентни широкомащабни и дългосрочни инвестиции", се казва в изявление на Softbank Vision Fund.

Японският милиардер Масайоши Сон, председател на технологичната и телекомуникационна инвестиционна група Softbank, разкри плановете си за фонда през миналия октомври, а оттогава той получи ангажименти от някои от най-големите инвеститори в света.

Освен Softbank и Public Investment Fund (PIF) на Саудитска Арабия във фонда влизат Mubadala Investment на Абу Даби, който е отделил 15 млрд. долара, Apple, Qualcomm, Foxconn Technology от Тайван и Sharp Corp. от Япония.

Новият фонд направи своето изявление по време на посещението на американския президент Доналд Тръмп в Рияд и подписването на бизнес сделки между американски и саудитски компании за десетки милиарди долари. Сон също беше в Рияд в събота. 

След срещата си с Тръмп през миналия декември Сон обеща 50 млрд. долара инвестиции в САЩ, които биха създали 50 хил. работни места - обещание, за което Тръмп твърди, че е пряк резултат от изборите за президент в страната.

Фондът може също така да обслужва интересите на Саудитска Арабия, като помага на Рияд да получи достъп до чуждестранни технологии. Саудитската икономика е силно затруднена от ниските цени на петрола, а политиците се опитват да я диверсифицират с нови индустрии.

PIF сигнализира интерес към технологичния сектор, като инвестира 3,5 млрд. долара в американската компания Uber. Изявлението от събота не дава яснота за сумата, която PIF ще вложи във фонда, но преди той заяви, че ще вложи до 45 млрд. долара за петгодишен период. От своя страна Softbank инвестира 28 млрд. долара.

Новият фонд ще се стреми да купува миноритарни и мажоритарни дялове както в частни, така и в публични дружества, от нововъзникващи предприятия до установени фирми с няколко милиарда долара капитализация. Той очаква да получи предпочитан достъп до дългосрочни инвестиционни възможности в размер на 100 млн. долара или повече.

Със своите 100 млрд. долара новият фонд ще бъде със същия размер колкото цялото финансиране, събрано от американски фирми за рисков капитал през последните две години и половина, сочат данни на Националната асоциация за рисков капитал.

Другите сектори, в които фондът може да инвестира, включват мобилен компютъринг, комуникационна инфраструктура, компютърна биология, интернет потребителски бизнес и финансови технологии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:15 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още