IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турският президент подписа спорния закон за интернет контрола

Само за една нощ Абдуллах Гюл загуби 80 хил. от своите първоначално почти 4,4 млн. последователи в Twitter

17:51 | 19.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Въпреки дистанцирането си през последните дни от Ердоган Гюл все пак подписа спорния закон. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Въпреки дистанцирането си през последните дни от Ердоган Гюл все пак подписа спорния закон. Снимка: Ройтерс

Независимо от силната критика от страната и чужбина турският президент Абдуллах Гюл подписа законопроекта за затягане на интернет контрола в страната. Той е вкарал закона в сила, след като правителството го е уверило, че ще направи някои условия в него по-либерални, заяви във вторник вечерта Гюл. По този начин държавният глава избягва открит конфликт с министър-председателя Реджеп Тайип Ердоган, но Брюксел и опозицията в страната изразиха своята остра критика, предаде AFP. 

Гюл заяви чрез акаунта си в услугата за кратки съобщения Twitter, че е бил наясно, че в закона има „проблеми най-вече в две точки". Загрижеността му по тези въпроси обаче щяла да бъде взета под внимание, заяви Гюл, като отказа подробни обяснения. Републиканската народна партия (CHP), която е в опозиция, по-рано бе потвърдила, че законът трябва да бъде отслабен в някои отношения, но това нямало да е достатъчно. 

Спорният закон бе приет от турския парламент преди няколко дни. Той позволява блокиране на сайтове по подозрение за обидно, дискриминиращо съдържание или съдържание, нарушаващо поверителността. Журналисти и адвокатски сдружения в Турция разкритикуваха остро закона, а противниците на проекта призоваха Гюл да наложи вето.

Според съобщения в турската преса Ердоган е предложил на парламентарните фракции  във вторник вечер да се промени текста в една решителна точка. Според нея органът за телекомуникациите следва да информира предварително съдебната власт за планираното закриване на даден уеб сайт. След това съдиите ще имат 48 часа на разположение, за да вземат позиция по въпроса.

Гюл отдавна е смятан за близък съратник на Ердоган. В близкото минало обаче той се дистанцираше многократно все повече, притеснен от твърдата линия на консервативно-религиозния лидер, например по отношение на насилственото потушаване на протестите срещу неговата политика. Откритият конфликт с Ердоган обаче сега Гюл избегна с подписването на закона.

Сега опозицията обвини президента, че със своя подпис укрива случаи на корупция в сферата на държавното управление. Гюл се е превърнал в "партньор" в тези експерименти, обяви опозиционният лидер Кемал Кълъчдароглу във вторник вечер в Twitter. А само до сряда сутринта Гюл загуби около 80 000 от своите първоначално почти 4,4 милиона последователи в Twitter.

Законът за интернет, както и наскоро приетата реформа на съдебната система, която разширява влиянието на правителството по отношение на назначаването на съдии и прокурори, подхрани нарастващите опасения за развитието на страната, която е кандидат-член на ЕС. И двете реформи са част от отговора на правителството на обвиненията за корупция, които антиправителствените сили приписват на Ердоган.

Според всекидневника Hürriyet Европейската комисия е потвърдила в ново писмо до турското правителство своите опасения за интернет закона и съдебната реформа. „В Брюксел настроението към Турция се влошава“, цитира вестникът дипломат. Холандският евродепутат Мариете Шааке показа своята "загриженост" за развоя на събитията в страната.

Турският вестник Radikal стартира във вторник кампания срещу новия интернет закон: на всеки четири часа всички текстове, снимки и видео изчезват от уебсайта на медията. Според новия закон операторите на интернет сайтове, които са помолени от властите да премахнат дадена информация, разполага само с четири часа, за да реагират на искането. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още