IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВАС потвърди глоба за еMAG за над 137 хил. лева

Онлайн магазинът е глобенhttp://www.investor.bg/web/456/a/kzk-otnovo-sankcionira-emag-za-neloialna-konkurenciia-191063/ заради нелоялно привличане на клиенти

15:49 | 21.04.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Върховният административен съд (ВАС) потвърди наложена от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) имуществена санкция на „Данте Интернешънъл“ СА в размер на 137 887,44 лв. Това е станало заради нелоялно привличане на клиенти с провеждането на рекламна кампания под надслов „Спечели екскурзия до Канарите”, съобщиха от антимонополния орган. 

Производството пред КЗК е образувано по повод постъпили сигнал и жалба от потребители относно недобросъвестни действия от страна на „Данте Интернешънъл“ СА във връзка с организирана и рекламирана игра (томбола) на онлайн магазина eMAG, чийто собственик е „Данте“. 

Организаторът обещава да даде на печелившия участник награда - екскурзия за двама до Канарите (остров Тенерифе).

Участието в играта, проведена в периода 28.07-17.08.2014 г., е обвързано с покупка на минимална стойност от 100 лева от онлайн магазина.

Комисията установява, че стойността на наградата, която „Данте“ обещава, надвишава значително цената на продавания продукт по приетите от КЗК през 2009 г. критерии. Вследствие на подобно поведение се увреждат интересите на конкурентите, поради което тези способи за привличане на клиенти са недопустими и се санкционират по Закона за защита на конкуренцията, уточняват от антимонополния орган.

Върховният административен съд изцяло потвърждава изводите за наличие на нарушение, установено от КЗК. При налагането на глобалата от Dante International коментираха пред Investor.bg, че считат санкцията за необосновано висока, превишаваща извънредно печалбата и стойността на привлечения бизнес по време на кампанията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
petyob
преди 6 години
наградата била твърде голяма??! глупости, ами тогава що не глобяват всичките дето раздават коли, апартаменти и т.н.?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още