IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Туристите вероятно ще отбягват Лондон това лято след последната атака

Експертите в туризма казват, че Великобритания може да отчете спад в индустрията заради хората, които се тревожат за сигурността си

15:47 | 05.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Последната терористична атака в Лондон може да се окаже последната капка за стотици хиляди туристи, коментира CNNMoney.

Нападението в събота на Лондон Бридж и Бъроу Маркет е третото във Великобритания за по-малко от три месеца.

Експертите в туризма казват, че Великобритания може да отчете срив в индустрията заради хората, които се тревожат за сигурността си.

Анализаторската компания Euromonitor изчислява, че 285 хил. души може да подминат Великобритания тази година заради атаките, а търсенето няма да се възстанови изцяло преди 2020 г.

„Три ужасни атаки за три месеца нанесоха сериозни вреди върху бранда и имиджа на Великобритания като туристическа дестинация“, казва Хенри Хартефелт, независим анализатор в Сан Франциско. „Туристите може и да обичат Великобритания, но вярвам, че сериозен брой от тях вероятно ще обичат страната отдалече поне това лято“, допълва той.

Лондон е третият по популярност град за туристите по света, като привлича около 19 млн. души годишно. Туризмът процъфтяваше, след като по-слабият паунд направи по-евтино пътуването на туристите.

Подобни събития обаче могат да обърнат тенденциите, както се случи в Париж след атаките през ноември 2015 г.

Пътническите агенции казват, че получават обаждания от разтревожени клиенти. „Получихме повече телефонни обаждания, мейли и въпроси след тази атака, отколкото спрямо други нападения”, казва Мишел Уелър, туристически агент в Travel Leaders в Хюстън, Тексас.

„Тази терористична атака толкова скоро след Манчестър и в комбинация с останалите в Европа по-рано тази година водят до изключително силна реакция“, казва тя. Един от клиентите ѝ е отменил пътуването си до Великобритания след атаката.

Британските власти действаха бързо, за да решат ситуацията и са арестували няколко заподозрени, което може да ограничи вредите върху туризма, казва Оливие Ягер, главен изпълнителен директор на ForwardKeys.

Има „успокояващи знаци, че ситуацията е под контрол – това е изключително важно, за да се успокоят бъдещите туристи“, заявява той. „Това трябва да помогне да се защити текущото представяне, на което се радва Лондон като водеща световна дестинация“, допълва експертът.

Инвеститорите очевидно се притесняват как ще реагират туристите – акциите на европейските туристически компании потъват в понеделник. Акциите на IAG – собственик на British Airways,поевтиняват с около 1,5%.

Патрик Съри, главен анализатор в туристическата компания Hopper, очаква последната атака в Лондон да окуражи хората да останат по-близко до дома през предстоящите отпуски.

"Макар че рискът да бъдеш пряко замесен в терористичен инцидент е много малък в сравнение с много други по-светски опасности, с които се сблъскваме всеки ден, емоциалното влияние и широкото медийно покритие ще увеличат всеобщото ниво на страх и несигурност около международните пътувания“, казва той.

А това, заедно с ниските цени на петрола, може да понижи тарифите на авиокомпаниите през следващите месеци, добавя Съри.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:59 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още