IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стига стратегии, време е за реформи!

Бедността няма как да бъде преборена със социални помощи и вдигане на минималната заплата, а с дългосрочни и качествени икономически реформи

08:05 | 15.02.12 г. 33
Стига стратегии, време е за реформи!

Поредната стратегия предстои да се появи в България. Експерти от Министерството на труда и социалната политика обявиха, че ще пишат мерки за намаляване на бедността, след като последният доклад на Евростат по темата показа, че българите са били най-застрашени от бедност и социално изключване в Европейския съюз (ЕС) през 2010 г.

От позицията на ведомството става ясно, че в основата на документа явно ще залегнат така обичаните от него, но спорно ефективни активни мерки на пазара на труда за борба с безработицата и социалното изключване.

От министерството също така посочват, че рискът от бедност се свива наполовина за българите, които получават т. нар. социални трансфери – детски надбавки, помощи и обезщетения.

Освен това ведомството държи да припомни как според него е нараснала покупателната способност на голяма част от българското население – с увеличението на минималната заплата и вдовишките добавки към пенсиите.

На този фон изчисленията на синдикатите показват, че необходимите средства за издръжка на живота непрекъснато растат, а размерът на инфлацията е била над планираното в бюджета, макар растежът й да остава ограничен заради свитото потребление.

Всеки пък може да направи елементарна сметка каква е покупателната сила на 30-те лева отгоре за минималното възнаграждение, допълнителните левчета към вдовишките добавки, около 40-те лева детски надбавки и прочее други обезщетения и помощи, получаването на някои от които отнема доста време и нерви на получателите им заради тежките административни процедури.

Ако бъдещата стратегия за борба с бедността повтаря общите приказки от Националната програма за реформи до 2015 г., от нея голяма полза едва ли ще има. Още повече, че и в самата петгодишна платформа са заложени 7 млн. лева в подкрепа на заетостта и борба с бедността, като политиките отново са насочени към активните мерки.

Анализът на данните за изпълнението на оперативната програма за развитие на човешките ресурси, със средствата от която основно се финансират различни активни мерки за пазара на труда, показват, че успехите са свързани най-вече със създаването на временна и субсидирана заетост.

Временната заетост е полезна и за работодатели, и за работници в един определен кратък период от време, но няма съществен принос за развитието на пазара на труда и икономиката. Субсидираната заетост също има краткотраен ефект върху икономиката, тъй като изключително бързо изчезва.

Що се отнася до организираните обучения за преквалификация и квалификация на заети и безработни, делът на хората, които са преминали подобно обучение и трайно са се установили на работа, от общия брой обучаващи се, остава твърде нисък. Освен това се реализират твърде много проекти, които осигуряват заетост за нискоквалифициран труд, което няма как да подобри конкурентоспособността на икономиката на България, макар и да играе ролята на временно облекчение на истинската "болка".

Последна актуализация: 02:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

11
rate up comment 9 rate down comment 0
Bobi84
преди 12 години
"***" продължавам да ти се чудя на интелекта. Нещата са елементарни. На 1500 лева осигуровките общо са 600 лева. 600 лева по 12 месеца *40 години=288 000 лева без лихвите. Елементарна математика.Обясни ми същтноста на живота и осигурителните отношения
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 12
cokrat1
преди 12 години
Скивай сега "***"...изобщо не разбираш същтноста на живота и осигурителните отношения. Всичко с времето си....Иначе можеш да се пъчиш колкото си искаш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 0
SEBULBA
преди 12 години
Бавно схващаш... ГЕРБ са виновни, че нищо от това няма да се промени, защото не са направили НИТО ЕДНА реформа през целия си мандат дотук... Затова и си седим на дъното...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 0
Bobi84
преди 12 години
Глупав си ти. Но да ти обясня. Цял живот ти вземат едни пари за осигуровки и накрая мизерна пенсия или не вземаш изобщо. Ти да не си някой държавен чиновник? Цял живот си пази службицата и си чака заплатата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 10
cokrat1
преди 12 години
Коментари 7 и 8 - много са глупави. Остава да напишете, че ГЕРБ са виновни за вашите дедовци...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
Bobi84
преди 12 години
И моя. осигуровките му само от негова страна последните 10 години са над 25 000 без лихвите, а взема пенсия 6 месеца ;(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 2
Bobi84
преди 12 години
Господата управляващи не разбраха ли, че с пенсионната "реформа" те само лекуват симптомите или кърпят бюджета. Трябва да се започне от началото. Да се повиши раждаемостта /на бялото население/ с всякакви стимули. По-високи детски добавки, осигурени детски градини.... Отделно по-големи субсидии за закупуване на първо жилище, стимулиране на дребния бизнес за наемане на допълнителен персонал. Магистрали,магистрали добре ама те са 5-10 фирми и парите или отиват извън БГ или на депозит в КТБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 0
Императорът
преди 12 години
Себулбов - точно така. А че борисов няма топки, това го разбрах още докато беше кмет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 24 rate down comment 1
SEBULBA
преди 12 години
Работата е ясна - Бойко няма топки за реформи. От началото на мандата правителството не е направило НИКАКВИ РЕФОРМИ! Вдигането на пенсионната възраст не е пенсионна реформа, а капитулация на държавата и кърпене на бюджета. А какво стана със здравната реформа, с реформата в образованието, с реформата в съдебната система (не знам какъв доклад трябва да дойде от ЕС, че да се задвижи нещо там), административната реформа ( чиновниците-хрантутници се плодят по бързо и от *** )? Армия, МВР, прокуратурата... ? Къде е електронното правителство? И обяснението, че било криза, и нямало пари, а реформи се правили с пари, НЕ ВЪРВИ, ама изобщо не върви... БЕЗ РЕФОРМИ НЯМА ОТКЪДЕ ДА ДОЙДАТ ПАРИ !!! И ЧУЖДИ ИНВЕСТИТОРИ НЯМА ДА ДОЙДАТ !!! Реформи се правят в криза - когато ножа е опрял до кокала, защото когато има пари, и икономиката върви, няма политическа воля за ... ...върви когато има бюджетен излишък да обясниш на някой *** на държавна хранилка, че е излишен, и ТРЯБВА да бъде съкратен..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 0
aide_de
преди 12 години
За да се намали бедността на населението трябва да се вземе от някой друг.Това олигархията няма да допусне. На второ място, да се създаде поминък, бизнес, а това отново удря по олигархията. Извод: за да се намали бедността трябва да се ограничи олигархичното управление на държавата: посредниците при доставката на газ, ел.енергия.....Държавните поръчки, чиновническия рекет, стимулиране на инвестиции в производство ( че ние чесъна и лугата си внасяме).......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още