IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свиването на испанската икономика се забави до 0,5% през първото тримесечие

Министерството на финансите на страната набра 3 млрд. евро от 3-месечни и 9-месечни съкровищни бонове при силно понижена доходност и увеличено презаписване

15:47 | 23.04.13 г.
Свиването на испанската икономика се забави до 0,5% през първото тримесечие

Брутният вътрешен продукт на Испания се е свил с 0,5% през първото тримесечие на 2013 г. спрямо предходния аналогичен по продължителност период, когато намаля с 0,8%, отчитайки най-голям тримесечен спад от 2009 г. насам, се посочва в икономическия бюлетин на централната банка на страната, цитиран от Bloomberg.

„Това е добър знак след ужасното последно тримесечие на 2012 г., но все още се намираме в силна рецесия“, заяви Хосе Карлос Диес, главен икономист в Intermoney SA в Париж. „Трудно е да се очаква възстановяване, основните ни търговски партньори не се справят добре и безработицата продължава да се повишава“, добави той.

Рецесията в страната продължава за 7-мо поредно тримесечие, припомнят от агенцията. Данните за спада на БВП през първите 3 месеца на годината съвпаднаха с очакванията на 15 икономисти, анкетирани от нея.

Испанският Национален статистически институт ще публикува данните за икономическия растеж за първото тримесечие на 30 април.

През миналата седмица от Международния валутен фонд влошиха оценката си за свиването на испанската икономика през настоящата година до 1,6%, но очакват през 2014 г. тя все пак да постигне ръст от 0,7%.

От централната банка на страната посочиха, че ръстът на износа е бил сдържан от рецесията в еврозоната.

Оттам добавиха, че условията за финансиране се запазват ограничаващи за домакинствата и компаниите, натежавайки върху вътрешното търсене. Ограничените възможности на испанските домакинства да спестяват на фона на намаляващия им разполагаем доход, както и несигурността на пазара на труда и високото ниво на задлъжнялост оставят малко пространство за увеличаване на потреблението в краткосрочен план, подчертават от финансовата институция.

След публикуването на бюлетина на централната банка в Мадрид бе проведен аукцион на 3-месечни и 9-месечни съкровищни бонове, като от двете емисии бяха набрани 3,01 млрд. евро при планирана горна граница от 3 млрд. евро.

Средната претеглена доходност за 3-месечните бонове падна до 0,120% от 0,285% при предходния аукцион на книжа със същия срок на погасяване, а презаписването нарасна до 3,76 пъти от 3,30 пъти на търга през март. Доходността по 9-месечните облигации намаля до 0,787% от 1,007 %, а търсенето надхвърли предлагането 2,37 пъти.

На вторичния пазар доходността по еталонните 10-годишни испански държавни облигации се понижи с 8 базисни пункта до 4,41%, съкращавайки спреда с аналогичните германски ценни книжа до 3,22 процентни пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:41 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още