IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оптимизмът на местния бизнес повиши доверието в Австралиеца

Кивито също получава тласък на фона на очакванията за скорошно повишаване на основната лихва

10:16 | 11.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Оптимизмът на местния бизнес повиши доверието в Австралиеца

Австралийският долар получи силен възходящ тласък във вторник, след като икономическите данни от страната повишиха инвеститорското търсене на валутата.

Австралиецът поскъпна до най-високото си равнище в последния месец и половина до ниво от 0,9024 щатски долара и дневен ръст от 0,82 на сто.

Австралийските пари намериха подкрепа, след като бизнес доверието в страната нарасна до почти тригодишен максимум през януари. Проучването на National Australia Bank (NAB) показа, че компаниите се чувстват все по-уверени относно перспективите за поръчките и заетостта.

Новината бе добре дошла за Австралийската централна банка, която в последните месеци бе подложена на силен натиск да понижи допълнително основните лихви. Въпреки това институцията издържа на предизвикателството, като се позова на подобряването на икономическите условия и ръста на инфлацията.

Проблемите на трудовия пазар обаче продължават. Поредната неприятна новина бе оттеглянето на Toyota. Японската компания съобщи в понеделник, че от 2017 г. спира производството на автомобили в Австралия, което означава загуба на около 2 500 работни позиции.

"Австралиецът ще прекара известно време между 90 и 91 американски цента преди речта на Джанет Йелън", заяви пред CNBC трейдър в звеното на една от големите европейски банки в Сингапур.

Председателят на Фед Джанет Йелън ще изнесе първата си реч като ръководител на институцията в 17:00 часа българско време. Основните въпроси, които ще бъдат обсъдени са бъдещето на паричните стимули и ситуацията на пазара на труда.

Същевременно новозеландският долар също бележи силен ръст спрямо щатския си съименник, поскъпвайки до триседмичния максимум от 0,8320.

От октомври насам Кивито се движи в диапазона 0,8050-0,8550. Основната подкрепа за валутата идва от очакванията, че Нова Зеландия ще е първата страна от развития свят, която ще повиши основната си лихва след кризата от 2008 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:21 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още