IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Филип Лот: В България няма недостиг на средства, липсват ни обаче инвеститорите

Лошите кредити при нас са с дял от 3,65%, спрямо над 16% за банковата система, заявява изпълнителният директор на Societe Generale Експресбанк

08:12 | 08.06.12 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Филип Лот.&nbsp;<em>Снимка: Личен архив</em></p>

Филип Лот. Снимка: Личен архив

От 2004 г. Филип Лот е главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на Societe Generale Експресбанк. Той има магистърска степен по право и диплома от Института по политически науки в Париж. Лот се присъединява към Societe Generale през 1987 г. като инспектор, отговарящ за надзорните мисии във Франция и в чужбина. От 1994 г. е назначен за заместник-директор на групата Сен Жермен ан Ле, отговарящ за частната клиентела и мрежата от банкови клонове. Три години по-късно Филип Лот е назначен за директор на групата Монпелие.

- Г-н Лот, Societe Generale Експресбанк е сред най-стабилните банки с печалба от 47 млн. лв. за 2011 г. и 13 млн. лв. само за първата четвърт на 2012 г. Доколко тази стабилност се дължи на консервативна политика по време на икономическия бум до 2008 г., или има още нещо?

Благодаря Ви за тази оценка. Да, мисля, че Societe Generale Експресбанк е наистина много стабилна и силна банка. Нашата политика може би е „консервативна”, но тя винаги е съблюдавала някои основни ценности. Нашата работа е да кредитираме, но финансово стабилни компании и граждани, които могат да връщат средствата. Ние сме поемали и все още  поемаме рискове, но добре знаем  как да ги оценим. Предполагам, че това е въпрос на опит.

Разбира се, от изключителна важност  е да имаме последователна и силна политика за управление на риска, но има и други фактори, които са от значение. Един добър баланс, който е управляван изключително внимателно. Например, през последните 8 години не сме изплащали дивиденти на акционерите, с цел да укрепим капитала. Затова не се притеснявам за въвеждането на регламента Базел III. Ние продължаваме да инвестираме, дори по време на криза, за да подобрим качеството. И нашите клиенти го оценяват. Но може би нашият най-важен актив са екипите, които назначихме и обучихме през годините. Нашите служители са изключително опитни и отдадени на клиентите.

Благодарение на всички тези фактори, броят на лоялните клиенти нараства. Бих искал да се възползвам от дадената ми възможност и да им благодаря  за тяхното доверие.

- Kакъв е делът на лошите кредити при вас, след като той е 16,2% за банковата система като цяло?

3,65 %!

- Какви са очакванията  ви за цените на жилищните недвижими  имоти?

След като падаха през последните няколко години, цените ще се стабилизират за известно време, като тези на качествените имоти ще се покачат през следващите години. Сега е точният момент за покупка на имот след внимателен избор сред най-добрите предложения, като човек трябва да има предвид средносрочна и дългосрочна инвестиционна стратегия.

- Населението трупа депозити и погасява кредити, като е нетен спестител с около 14 млрд. лв., при депозити за над 32 млрд. лв. и кредити за под 19 млрд. лв. Така се намалява потреблението и се увеличава безработицата. Кога населението отново ще започне да харчи и ще се почне ли преди това банковата система да се финансира само от местния пазар?

Вярно е, че съотношението между  заеми и депозити в банковата  система е около 100%, като преди  три години то беше около 115%. Тази тенденция обаче ще се обърне веднага щом хората започнат да харчат отново, когато те възвърнат своята увереност, когато нивото на безработицата падне, когато потреблението се покачи. Има един порочен кръг тук. Всъщност, в момента няма недостиг на средства и банки като Societe Generale Експресбанк са готови да отпускат кредити. Липсват ни обаче инвеститорите. Трябва да привлечем повече чужди инвеститори, които не се концентрират само върху ютилити сектора, а и върху инвестирането в нови производствени мощности, например. В тази връзка, ние трябва да работим по-сериозно навън и да обясняваме защо България е най-добрата локация за инвестиции.

- Притеснява ли ви демографската  структура на населението. По данни  на ООН България е най-бързо стопяващата  се нация в света, а освен това сме в Топ 5 на най-застарелите?

Да, това е най-тревожната информация, свързана с България, тъй като икономическите показатели и прогнози са само циклични, а демографските тенденции са по-продължителни. Но те също могат  да се променят. Всичко е въпрос на увереност в средносрочен и дългосрочен план. Например, много българи напуснаха страната през последните 20 години. Все пак, те могат да се върнат заедно със своите семейства, но трябва да имат добри причини за това. Смятам, че българите не виждат целия потенциал на страната си, така както чужденците, като не успяват да оценят добре многобройните й предимства. Но може би политиците са отчасти отговорни за това положение и сега те трябва да наблегнат повече на бъдещето и да допринесат за по-значителни промени, които хората да очакват.

Последна актуализация: 08:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Костадин
преди 11 години
Много объркан е този човек Току що някъде тук прочетох ,че вече изкупуваме световните хубости Това е причината да няма интерес към нашите красоти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
george_tn
преди 11 години
само ***, отчаян или мафиот би започнал дейност в БГ... и то с банка "отзад".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
fras
преди 11 години
Освен това смятам, че скоро лихвите в лева ще са равни на тези в евро. Нашата валута е силна и има стабилни финансови основи. Левът има всички предимства на еврото------------------------------------------------------------------------------Човекът, макар и французин, казва за лева "нашата валута".това ми направи особено добро впечатление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 6
dakl
преди 11 години
Вярно е ,че в България няма инвеститори, но за това пък си имаме вездесъщия и всемогъщия Б.Б. , а двете не вървят заедно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още