IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Филип Лот: В България няма недостиг на средства, липсват ни обаче инвеститорите

Лошите кредити при нас са с дял от 3,65%, спрямо над 16% за банковата система, заявява изпълнителният директор на Societe Generale Експресбанк

08:12 | 08.06.12 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Филип Лот.&nbsp;<em>Снимка: Личен архив</em></p>

Филип Лот. Снимка: Личен архив

- Банковата система отчита спад на нетния лихвен доход, доколко  тази тенденция е валидна и  за вас?

Не, не е. Той е стабилен.

- Кои са сегментите на банковия пазар, в които имате лидерски позиции?

Societe Generale Експресбанк е универсална  банка, което означава, че ние целим растеж във всеки пазарен сегмент. Банката има особено добри позиции, що се отнася до екипите за корпоративно банкиране, финансови пазари, проектно финансиране и др. Що се отнася до сегмента на физическите лица, банката има голям пазарен дял в потребителските заеми, като все още има какво да се желае на пазара на ипотечните кредити, но аз съм сигурен, че и там ще имаме ръст, тъй като текущите ни предложения са особено атрактивни.

Като цяло смятам, че благодарение на инвестициите, които направихме през годините, сме способни да предложим  голяма гама от висококачествени продукти на всички наши клиенти, независимо какви са техните нужди. И знаете ли, често казвам на екипа, че няма „малък клиент” - обръщаме внимание на всички клиенти и се стараем да предвидим какви ще бъдат техните нужди утре.

- По данни на БНБ  лихвите по новосключените депозити се понижават плавно, очаквате ли тази тенденция да продължи?

Да, ще продължи, но постепенно, което е добър сигнал. По принцип, няма обективна причина лихвите в България да са много по-високи в сравнение с лихвите в някои западнoевропейски страни. Освен това смятам, че скоро лихвите в лева ще са равни на тези в евро. Нашата валута е силна и има стабилни финансови основи. Левът има всички предимства на еврото, но няма някои негови недостатъци. България направи добре, като не се присъедини към еврозоната прекалено бързо, а системата на валутен борд е чудесна идея.

Тук трябва да добавим, че всяко намаление на лихвите по депозитите ще има положителен ефект за икономиката. То ще доведе и до намаление на лихвите по заемите, което ще насърчи инвестициите и потреблението.

- Доколко разчитате на привлечен от чужбина ресурс, включително от банката майка, предвид високите лихви по депозитите от граждани у нас спрямо тези във Франция?

Благодарение на това, че Societe Generale Експресбанк има доста добър рейтинг (Fitch: BBB+, най-високият възможен рейтинг на банка в България - бел. ред.), не е проблем да се привлече външен ресурс. Не разчитаме само на компанията майка, а и на международните пазари, международните финансовите институции, като, разбира се, винаги избираме най-добрите цени в зависимост от нашите нужди. Казано честно обаче набирането на средства не се явява притеснение в момента.

- Това ли е причината Societe Generale Експресбанк да не участва във войната за депозити, защото част от банките и в момента промотират доста високи ефективни годишни лихви до 9%?

До 9%? Ако някой ми предложи подобна  лихва, ще се притеснявам, че няма да ми я изплати. Societe Generale Експресбанк не е, и никога няма да вземе участие в „депозитна война”. Ние не сме воини, а банкери, и сме част от международна група, която е определена от Борда за финансова стабилност като „системна банка”, като имате предвид, че тези банки са само 29 в световен мащаб. Това ни възлага отговорности. Сигурен съм, че ние имаме честна ценова политика, която не се влияе от кризите и модата. Нашата дейност е прозрачна и ние никога не бихме начислили „скрити такси”. Всичко е въпрос на корпоративни ценности.

- Рентабилност или растеж са целите пред Societe Generale Експресбанк?

И двете, защото само рентабилният растеж е устойчив. Заради регулаторните  ограничения, няма как да отбележим ръст без печалба. Но от друга страна, печалбите трябва да имат цел, те са основно ориентирани към подпомагане на растежа.

- Планирате ли увеличаване  на клоновете и персонала?

Както вече казах, ние не сме спирали  да инвестираме и наемаме служители, дори по време на кризата. И ще продължим да го правим. Имаме 150 офиса, които ни осигуряват национално покритие, но ще продължим да търсим и нови възможности. Ще продължаваме да отваряме по 2-3 офиса годишно на добре подбрани места. Също така продължаваме и да назначаваме персонал.

- Доколко плановете на държавата да се финансира от чуждите  пазари ще повлияят на лихвените нива по депозитите у нас, тоест ако спре увеличението на издаваните ДЦК?

Издадени в евро, няма разлика за банките дали облигациите ще бъдат външни или вътрешни. Това няма да окаже влияние върху лихвените нива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Костадин
преди 11 години
Много объркан е този човек Току що някъде тук прочетох ,че вече изкупуваме световните хубости Това е причината да няма интерес към нашите красоти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
george_tn
преди 11 години
само ***, отчаян или мафиот би започнал дейност в БГ... и то с банка "отзад".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
fras
преди 11 години
Освен това смятам, че скоро лихвите в лева ще са равни на тези в евро. Нашата валута е силна и има стабилни финансови основи. Левът има всички предимства на еврото------------------------------------------------------------------------------Човекът, макар и французин, казва за лева "нашата валута".това ми направи особено добро впечатление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 6
dakl
преди 11 години
Вярно е ,че в България няма инвеститори, но за това пък си имаме вездесъщия и всемогъщия Б.Б. , а двете не вървят заедно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още