IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Стойчева: Трябва да спрем да дотираме специалности без бъдеще на пазара

Привличането на инвестиции ще е още по-трудно, ако имиджът ни на страна с квалифицирани кадри се стопи, смята директорът на „Джуниър Ачийвмънт България“

09:10 | 08.05.13 г. 20
<p>
	<em>Милена Стойчева, директор на &bdquo;Джуниър Ачийвмънт България&ldquo;.&nbsp;</em> Снимка: Личен архив</p>

Милена Стойчева, директор на „Джуниър Ачийвмънт България“.  Снимка: Личен архив

Милена Стойчева е предприемач, в момента изпълнителен директор на „Джуниър Ачийвмънт България“ - най-голямата организация с идеална цел, която работи в областта на икономическото образование. Работи и като експерт по предприемачество и висше образование към Европейската комисия.

Завършила е образованието си в Софийския университет “Св. Климент Охридски”, има няколко специализации в други университети в САЩ - Университетът на Калифорния “Бъркли” и Пенсилвания. Работила е като Декан по студентските въпроси в Американския университет в България, в Българо-американската комисия за образователен обмен “Фулбрайт” и в посолството на Великобритания. В качеството й на Председател на глобалния съвет на страните-членки на „Джуниър Ачийвмънт Уърлдуайд“, е била член на Борда на директорите на световната организация и председател на Европейския съвет.

Разговаряме с изпълнителния директор на компанията за „изтичането“ на квалифицираните кадри, за „пропастта“ между образованието и потребностите на бизнеса, за новите умения за успешна реализация на пазара на труда, за предприемаческия дух, професиите на бъдещето и други горещи теми.

- Г-жо Стойчева, как може да се възстанови „скъсаната връзка“ между образованието и потребностите на икономиката?

Действително сме свидетели на парадокса, при който е налице недостиг на кадри в определени бизнес сектори, а в същото време младите висшисти се оказват без работа след завършване на образованието си. Според мен се получава един порочен кръг и причината за това е липсата на партньорство между образователните институции и бизнеса.

Има редица пречки за „отварянето“ и на едните, и на другите. От една страна - юридически и законови, от друга - не се търсят гъвкави модели, които да отговарят на съвременната пазарна среда. За мен решението е доста просто и то  е свързано с образованието в България, което засега е далеч от съвременните модели на образование. То трябва да отговаря на динамичната пазарна среда и да се мисли като вид продукт, който трябва да бъде конкурентоспособен. Неслучайно в други държави обучението е един от най-скъпите продукти – именно защото навсякъде по света то е пряко обвързано с реализацията.

- Какъв е пътят за преодоляването на пропастта между скамейката и реализацията?

Това, което трябва първо да бъде направено, е да бъдат реформирани като цяло образователните ни институции. Промяната трябва да позволява нова методика на преподаване, да включва практици в образователния процес, да бъде намерена форма за обучение, която да има конкретни измерения в бизнес средата, тоест да бъде пряко свързано с нуждите, за да може реализацията да доведе до реални резултати, а и до удовлетворение от двете страни.

Освен това образованието трябва да се промени в посока на създаване на възможности за професионална ориентация от ранна възраст. Виждам два пътя на развитие –  да работиш в дадена компания или да си предприемачески ориентиран. Разбира се, това не означава, че трябва да направим от всички млади българи създатели на Фейсбук, а по-скоро те да бъдат създатели, да откриват свои компании, които да са основани на съществуващи реални пазарни ниши. Преди всичко младите хора трябва да бъдат проактивни, да търсят изява на своята квалификация на пазара на труда и посредством предприемчивост, а не само като служители. Това е основното нещо, което трябва да бъде променено. Предприемаческата инициатива трябва да бъде включена като част от предметите, които се изучават. Това не означава, че всички ще станат бизнесмени, но ще се гради ново мислене и нова нагласа сред подрастващите - те да знаят, че сами трябва да управляват своя живот, а не получаването на диплома да се превръща в самоцел, която не намира реални измерения.

- В чии ръце е волята за промяна?

Мисля, че това трябва да бъде инициатива на трите страни – на ВУЗ-овете, бизнеса и правителството. Има модели, които са доказали, че работят. Например в образователните програми да се включат курсове по предприемачество независимо от изучаваната специалност. Другият работещ модел за сътрудничество между бизнес и образователни институции е работата на  практици с представители на компании, които имат силата да осигурят обратната връзка със студентите.

Със сигурност има форми, при които образователните институции да привлекат бизнеса и той да намери рамката, в която да се включи – чрез менторство, морална подкрепа, безплатни образователни програми и подкрепа на центрове в университети, които да насърчават идеите на младите хора. Държавата също може да подпомогне този процес чрез осъвременяване на регулативната рамка и поставяне на изисквания към университетите да бъдат сертифицирани за качеството си, да постави по-пазарни условия за финансирането на тези академични институции, защото ако един университет не осигурява качество на образованието, той изостава от пазара и тези млади хора се превръщат в тежест за пазара на труда. Това е и една от причините голяма част от младите у нас директно да търсят възможности за обучението си в чужди университети.

Последна актуализация: 08:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 11 години
права е жената
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 0 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Е те тука съм на иляду пруцента съгласен с тебе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 6 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
По избори иначе намират пари да спонсорират *** и ниско образовани кадри да гласуват за подкрепяните от тях партии а за образование се стискат! Ех дяволите му с дяволи! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Ами просто трябва да им се припомня че социализма е в историята! Държавата,респективно болшинството от гражданите и не са благотворително дружество, което да им дарява безплатни или почти безплатни кадри! Кадрите са ресурс и като такива струват!! Струууват! Имат цена. Не можеш без да поемаш риск да искаш да печелиш и да живееш добре! Не може без инвестиции да движиш бизнес! :D ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 0
MarkoM
преди 11 години
Абсолютно - всички рабптодателив областа на техниката искат прясно дипломираните инженери даса с възможно най-добрите познания билоза техника, програмиране и проектиране, но като им поискаш да спонсорират с материална база, с техническа информация, или дори просто да се заведат студенти при тях да видят техника и съоръжения, казват - ми хубаво,ама ся видете ли, неможе, щото ...и една камара оправдания...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Туй да не им е социализъм!? Искаш да печелиш -инвестираш /а не да ги държиш парите в офшорки/ и си носиш риска! Никой никого не е длъжен да спонсорира! Сиренето е с пари! Имат си организации на работодателите. Да се организират!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Не само тези "....без бъдеще на пазара..." а и тези с бъдеще! Никакви дотации! Ако на бизнеса му са нужни кадри да си ги плаща! Точка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 0
Tony
преди 11 години
Нека да започнем промените със СУ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 0
i_ivanov80
преди 11 години
100% съгласен.Само да добавя, че днес *** и пульо получават висше образование в България без значение стават или не стават. Не може да не чожеш да смяташ и с *** и да станеш счетоводител. Пък после да работиш в туризма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 19 rate down comment 2
leonidoff
преди 11 години
Зубрачи и чалгари учат в българските псевдо-университети. Критично мислене = проблеми (прекъсване и безброй двойки). Течно Колев и подобни комунистически творения са декани и ректори на юридически факултети (СУ) и полицейски академии. Професорите преподаващи икономика в СУ и УНСС са учили и живели във време с планова такава. Те никога не са писали CV и не са търсили работа. Прогреса в образованието е като в другите сфери в *** - в далечното бъдеще.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още